Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GASTRONOMSKI POREDAK ZA 2024. Pet najrelevantnijih restoranskih zona u Hrvatskoj

Kao što smo konstatirali prije nekoliko tjedna, Zagreb više definitivno nije središte hrvatskog fine dininga. Što znači da je važno definirati novi poredak najrelevantnijih hrvatskih gastronomskih destinacija. U poredak za 2024. nismo uvrstili samo pojedine gradove nego određene, geografski vrlo bliske i povezane zone jer mislimo da zoniranje daje točniji pregled stvarnih gastronomskih potencijala pojedinog grada i njegove okolice. Evo, dakle, pet najvažnijih gastronomskih restoranskih zona u Hrvatskoj za 2024.godinu.

1. Rovinj i Limski kanal

Rovinj je s dva restorana koji drže Michelinove zvjezdice (Agli Amici, Monte) i jednim koji još nema zvjezdicu  ali zaslužuje dvije (Cap Aureo) neprijeporna hrvatska gastronomska metropola. Rovinj ima i nekoliko vrlo dobrih bistroa, poput Ria, par privlačnih konoba kao što su Jure i Kantinon, klasični riblji Giannino, Tekku kao najbolji hrvatski japanski restoran, dok u Limskom kanalu, velikom uzgajalištu školjki, već desetljećima radi Viking s perfektnom svježom ribom, škampima, velikim rakovima i katkad najvećim kamenicama u Hrvatskoj. Rovinj nažalost još nema vrhunsku pizzeriju, steakhouse i slastičarnu, ali zagrebački Al Dente za iduću sezonu planira veliko otvorenje u Rovinju. Većina restorana na Rivi nažalost još spada u donju klasi  turističkog kuhanja.

2. Zagreb i Plešivica 

Ukupni broj fine dining restorana u Zagrebu u zadnje se dvije godine prepolovio, a po jednu od dvije Michelinove zvjezdice zagrebačkog područja treba ići na Plešivicu kod Bernarda Koraka, što u proljeće i ljeto nije loše, naprotiv.  Srećom, restorani srednjeg ranga stalno dižu kvalitetu kuhanja, nacionalna se kuhinja oporavila kroz Tač i Vinodol, a Novovalni restorani poput Bekala mogli bi postati zametak jako uzbudljivog i široko dostupnog  trenda. Osim toga, Zagreb se može pohvaliti najboljim gastrotainmentom, burgerima i pizzama u Hrvatskoj.

3. Opatijska rivijera i Rijeka

Rijeka je unatrag tri godine zahvaljujući Nebu, Hiddenu i odličnoj vinoteci Wine & Co prvi put zakoračila na gastronomsku kartu Hrvatske. Nažalost, poslije odlaska Denija Srdoča blago smo skeptični prema Nebu, a još više prema gastronomskim namjerama vlasnika riječkog Hiltona u kojem se Nebo nalazi. Opatijska rivijera pak ima valjda najpouzdaniju postavu ozbiljno dobrih restorana u Hrvatskoj: od Johnsona i Zijavice, preko Ganeuma do Navisa i Plavog podruma, najboljeg opatijskog restorana. Zanima nas kako će ove godine izgledati Ikadorov Nobilion i kako će startati opatijski Hilton, koji nije povezan s riječkim Hiltonom. Opatijski bi se Hilton trebao otvoriti u travnju, s dosta inteligentnim gastronomskim programom. 

4. Šibenik, Murter i Kornati

kornati-opat

Pelegrini je, naravno, trajno ucrtao Šibenik na listu najvažnijih hrvatskih gastronomskih destinacija. U zaleđu Šibenika radi nekoliko veoma dobrih konoba na čelu s legendarnom Konobom Vinko. U vinariji Bibich ozbiljno se dobro kuha, no Šibeniku kronično nedostaje vrhunski riblji restoran. S druge strane, Murter s Konobom Boba i Kornati, zona su s najviše vrhunskih ribljih restorana u Hrvatskoj, uz istarski Novigrad.

5. Novigrad, Poreč i Brtonigla

Do lani Poreč ne bi završio na listi poput ove.  Međutim, Miramare by Fratelli Cerea toliko je izvrstan restoran da je, eto, Poreč sada teško zaobići. Osim braće Cerea, u Poreču svakako valja spomenuti fine dining restoran Spinnaker koji se upravo preuređuje, cheese i wine bar Barolin i Casu Manzolin vinske obitelji Poletti, koja ima možda najljepšu unutarnju terasu u tom lijepom povijesnom gradu kojim, nažalost, još dominiraju drugorazredne turističke gostionice. U obližnjem Novigradu pak godinama briljiraju Marina i Damir&Ornella, dva restorana koja spadaju među najbolje kreativne riblje restorane u Hrvatskoj. Tu su i uvijek izvrsni Čok i lani otvoreni sushi bar Nomu. Brtoniglu je pak nemoguće zaobići, osobito u sezoni tartufa, zbog najboljeg hrvatskog tartufarskog restorana San Rocca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})