Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Subotnji Petit Tasting u zagrebačkom Petom kupeu bio je najuzbudljiviji dosad

Petit Tasting manja je vinska izložba koja se održava prije Vinartova Grand Tastinga, kojeg vinski promotor Saša Špiranec organizira u zagrebačkoj Laubi. Petit Tasting izložba je posebnih vina, podijeljena na dva dijela: Discovery, na kojem se predstavljaju nova i neobična vina, i Icons gdje posjetitelji mogu probati hrvatske vinske klasike.

Enologinja Olga Visintin radi Le Rote, jedan od najuspjelijih hrvatskih oranža

U rano subotnje popodne dvaput smo obišli štandove na Discoveryu, koji su nas impresionirali modernim idejama, afirmiranjem manje poznatih autohtonih sorti kao i općom kvalitetom vina.

Antunović Cabernet Franc jedno je od najboljih slavonskih crnih vina uopće

Među najbolja vina na Petit Tastingu svakako se ubraja veoma dugo macerirana Veraldina malvazija Le Rote, koju je vinificirala Olga Visintin, kćerka Veraldinih vlasnika Marine i Luciana Visintina. Ekstremno bogata ali i elegantna, La Rote spada među najuspjelije hrvatske oranže.

Cmrečnjakov pušipel Mađerka koji je osvojio Decanterovo zlato, ubraja se pak među najbolja međimurska odležana bijela vina. Radovanovićev Grk naprosto je senzacionalan, zbog povezivanja intenziteta, sortnih značajki i svježine, dok je supstancijalna Borina Maraština opravdala zlato s IWC-a.

Igor Radovanović i impresivni Grk
Testamentov Pošip Zenit

Bilo, blago macerirani debit Filipa Bibicha mijenja se iz mjeseca u mjesec i tek sad ulazi u najužitniju fazu. Među crnim vinima najsnažniji je dojam ostavila selekcija trnjaka. Kušali smo elegantni Provićev Agron, svježi Grabovčev Trnjak i potencijalno odlični Gašparov Trnak iz 2020, kojem treba još puno vremena u boci. Ali, Gašparov nas je monumentalni Trnak podsjetio na vrlo rane Stagnume, što je ozbiljan kompliment. Trnjak, dalmatinsko hercegovačka crna sorta mogla bi postati novi hit hrvatske i regionalne vinske scene.

Trnjak bi mogao postati novi hit hrvatske i regionalne vinske scene

Tribidrag Ante Sladića  iz 2016. ozbiljno je elegantno vino, Cabernet Franc Jasne Antunović spada među najbolja slavonska crna vina uopće, Erdorov Crni pinot iz 2021. dodatnim će odležavanjem u boci pomaknuti standarde plešivičkih pinot noira. Vinartov Petit Tasting Discovery potvrdio je da kvaliteta i originalnost hrvatskih vina napreduju  neočekivano velikiim koracima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})