Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POVRATAK NA OTOK Sudeći po sinoćnjoj Ruinartovoj gala večeri, u Boškincu se nikad nije bolje jelo

Dagnje s artičokama u umaku od mlaćenice, smokvina lista i peršina malo su remek djelo: umak sadrži optimalnu kiselinu i kremoznost mlaćenice, dok mu kokosove note iz smokvina lista daju azijski karakter mediteranskog porijekla. Naglašeno herbalni, pomalo metalni okus artičoka odlično se slaže s bogatim morskim okusom dagnji poširanih u vlastitom soku. Umak je dodatno obogaćen pravim kavijarom i ikrom pastrve.

Ovo jelo s četiri optimalno usklađena okusa i tri teksture toliko je ukusno, raskošno, slasno, svježe i pozitivno egzotično, da biste željeli još jedan tanjur što je, naravno, nemoguće jer se radi o jednom od sljedova u degustacijskom meniju kreiranom samo za Ruinartovu gala večeru održanu sinoć u Boškincu. Dagnje s artičokama i kavijarom nisu jedino briljantno jelo s Ruinartova menija chefa Matije Bregeša. Trakice marinirane trilje u pjeni od kvasine koja vizualno treba asocirati na morsku pjenu, fenomenalno usklađuje slane, slatke, jodne i kisele elemente. I taj je tanjur tražio encore. Tehnički besprijekorno obrađeni, savršeno meki i perfektno rezani tanki rezanci lignje položeni su na masne kockice plavoperajne tune, osvježeni jagodama i zadnjim divljim šparogama, pa završeni bogatim umakom od paškog sira.

Prezentacija tri vrste maslaca, kojom dominira bijeli list napravljen od maslaca i ovčje masnoće duhovita je i moderna. Mille feuille s kavijarom i profiteroli sa slanim srdelama isticali su se među pozdravima iz kuhinje, dok je glava velebitskog škampa punjena dehidriranom sirutkom i intenzivnim tartarom od kamenica zabavan i originalan pristup najplemenitijem jadranskom raku. Sirutka se iz glave škampa posipa po repovima škampa premazanima ježincem.

Boškinac ugostiteljskog ideologa i vinara Borisa Šuljića, smješten u lijepoj šumi blizu Novalje jedan je od prvih hrvatskih gastrohotela. Boškinac je prije nekoliko godina, dok je ondje kuhao Matija Bregeš, dobio Michelinovu zvjezdicu. Zatim je Bregeš otišao u Zagreb, u Baltazar, a Boškinac je dvije sezone imao problema s izborom glavnog chefa. Gospodin Bregeš u najbolji se paški restoran vratio ovoga proljeća.

Chef Matija Bregeš

Drugi Bregešov mandat u Boškincu počeo je trijumfalno i autoritativno: niz tehničkih detalja ukazuje na superiorno, vrlo sofisticirano profesionalno kuhanje, dok su okusi i teksture doslovno raspjevani. Sudeći po sinoćnoj večeri, u Boškincu se nikad nije bolje jelo. A to je s obzirom na Boškinčevu dvadesetgodišnju gastronomsku prošlost, zaista megakompliment.

Ruinartovi šampanjci u subotu navečer tekli su u potocima. Točila su se i dva najbolja Ruinartova vina, luksuzni Dom Ruinart iz 2010. s jakim aftertasteom kave i duboki, moćni Dom Ruinart Rose iz 2007. koji se fino složio sa suvidanom pa zapečenom janjetinom. Uz neobičan ali ukusan zadimljeni desert od paljene trske i moussea od trešanja, pili smo klasični tamni zadimljeni konjak Hennessy X.O. koji, kao i Ruinartove šampanjce, distribuira zagrebačka MIVA.

Boškinac će ove sezone nuditi dva degustacijska menija, od šest i osam sljedova. Budu li ti meniji jednako dinamični, ukusni i tehnički superiorni kao sinoćnji, Boškinac će se ponovno uvrstiti među najuzbudljivije hrvatske restorane.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.