Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veuve Cliquot pokrenuo je kulinarski program s europskim cheficama. Hrvatsku predstavlja Ana Grgić Tomić, s menijima u Esplanadinim restoranima

Barbe Nicole Clicquot Ponsardin u 24. je godini ostala udovica. Morala je preuzeti šampanjeriju obitelji svoga supruga i tako je promijenjena povijest šampanjca. Madame Cliquot, u povijesti upamćena kao Veuve Cliquot, nizom reformskih poteza poput uvođenja koncepta vintage šampanjca i prvog rose šampanjca do tehnološki inovativnih poteza poput remouagea, utemeljila je proizvodnju šampanjca kakvu danas poznajemo.

cliquot-madame
Barbe Nicole Clicquot Ponsardin

S udovicom Cliquot žene su velikim koracima ušle ne samo u proizvodnju šampanjaca već u cijelu vinsku industriju. Na toj liniji, šampanjska kuća Veuve Cliquot pokrenula je dvogodišnji projekt Solaire Tables, posvećen cheficama. Riječ je o međunarodnom kulinarskom programu koji će se odvijati u odabranim zemljama Centralne Europe, u Sloveniji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj.  

U sklopu programa odabrani restorani čije kuhinje vode chefice, u ponudu će uvsti Solaire Tables degustacijske menije. Program je počeo u poznatoj slovenskoj Gostilni Repovž, u kojoj meni potpisuju chefice Sabinom Repovž i Ksenijom Mahorčič. Meniji Solaire Tables dolaze s pairingom s visokim linijama Veuve Cliquot šampanjaca. Hrvatski Solaire Tables moći će se iskusiti u Zinfandel’su i Le Bistrou zagrebačke Esplanade, u kreativnim menijima chefice Ane Grgić Tomić.  Chefice koje sudjeluju u Solaire Table programu sudjelovale su na radionici glavnog chefa kuće Veuve Cliquot Christophea Pannetierea. 

Veuve Cliquot jedna je od povijesno najvažnijih šampanjskih kuća, danas dio LVMH grupacije čije brendove u Hrvatskoj zastupa zagrebačka MIVA. Veuve Cliquot u svojoj je bazičnoj liniji poznatoj kao Yellow Label po karakterističkoj žutoj etiketi, jedan od najprodavanijih šampanjaca na svijetu, ponajprije zahvaljujući svom karakteru, neobično robustnom za bazične linije. U visokim linijama, Vintageima i La Grande Dame Veuve Cliquot je autoritativan, moćan, dugovječan šampanjac izvrstan za gastronomiju. 

Veuve Clicquot šampanjci nastaju kao blend triju sorti: crnog pinota, chardonnaya i pinot meuniera. Svaka sorta pridodaje blendu različite karakteristike, s tim da dominacija crnog pinota i visoki postotak rezervnih vina rezultiraju jedinstvenim, gastronomski orjentiranom okusnom profilu po kojem je Veuve Clicquot šampanjac i poznat.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.