Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POKLADE U BEČU Slavni Demel prži stotine krafni dnevno. Red se čeka više od pola sata, a krafne su fenomenalne

Bečki Demel jedna je od najpoznatijih slastičarnica na svijetu. Demel je toliko poznat da se u njemu zaustavljaju i školske grupe internacionalnih učenika, samo razgledati zgradu, slatkiše i senzacionalnu kuhinju u dnu trgovine. Kao da su u muzeju. Što Demel zapravo i jest.

Gotovo svaki proizvod u ovoj ikonografskoj slastičarnici izložen je kao muzejski, istodobno previše privlačan za probati i dovoljno lijep da ga se kupci ustručavaju dotaknuti. Demel je u 18. stoljeću osnovao Ludwig Dehne. Nakon njegove smrti 1799. posao su naslijedili njegova supruga i sin August Dehne.

August, kojiega je više zanimala akademska od slastičarske karijere, slastičarnicu je 1857. prosao poznaniku Christophu Demelu. Christoph Demel je napravio iskorak. Prvo je ušao u carske dvore kao službeni carev dobavljač slastičarskih proizvoda. Od 1888. glavna lokacija Demela bila je blizu dvorca Hofburg, a kroz povijest je bilo još nekoliko pokušaja otvaranja izvan Beča, u Salzburgu i New Yorku, no danas su te slastičarnice zatvorene.

Demelova povijest duga je i uzbudljiva, puna različitih vlasnika i pravnih zavrzlama. Povijesna je činjenica da je Demel posluživao Sacher torte prije samog hotela Sacher. Sacherov sin Eduard dorađenu je tortu pekao upravo u Demelu. Dvije etablirane firme nakratko su čak i zaratile u 20. stoljeću kad su sudskim putem pokušale riješiti tko smije a tko ne smije koristiti naziv Original Sacher torte u svojim izlozima. Spor je riješen izvan suda. Hotel Sacher smije prodavati tortu pod nazivom Original Sacher-Torte, a Demel Demel Sachertorte uz ukrasne natpise Eduard Sacher Torte.

U Demel smo stigli otprilike pola sata nakon otvaranja u deset ujutro. Glavna terasa zbog jakog vjetra u Beču nije radila, pa smo se zaputili u raskošno ukrašeni dućan. U Demelu se okuplja masa masa turista koji kupuju sve što vide. Pokušali smo se izboriti za mjesto za stolom na gornjim katovima kako bi u miru popili jutarnju kavu i pojeli krafne koje Demel trenutno ima u sezonskoj ponudi. To je zapravo bilo nemoguće. Red je bio toliki da mu nismo vidjeli početak, pa smo odustali. Dakle, pola sata nakon otvaranja Demel je već bio pod opsadom. I tako skoro svaki dan u godini.

Uspjeli smo pronaći mjesto za šankom, možda i bolje nego na gornjim katovima. Na šanku se može naručiti gotovo sve iz dućana, kao i piće. Kad smo sjeli, napokon smo dobili krafne. Demel je u ponudi imao krafne od vanilije i marelice, baš kako je to uvijek zahtijevala austrijska birokracija. Probali smo oboje. Demel tijesto za krafne ručno mijesi i ručno puni i prži ih u preciznom omjeru maslaca i masti. I to se vidi. Krafna u Demelu nije prevelika je ne bi ni trebala biti, niti je premasna kao u većini hrvatskih pekarnica i slastičarnica, a punjenje je vrlo bogato i izvrsno.

Lagano, a puno bogatih i dubokih okusa, kod vanilije i marelice. Krafne su idealne boje i teksture, s primjerenim svijetlim prstenom. Ukratko, Demel na golemo skali konzistentno izbacuje uzorne, školske krafne kakve se u Hrvatskoj mogu nabaviti tek iz nekoliko malih zanatskih slastičarskih kuhinja. Uz krafne, obje zaista fanastičnih okusa, probali smo i slani kroasan punjen dimljenom šunkom i sirom, koji je također bio na razini zadatka. Demel je već više od sto godina jedna od najboljih slastičarnica u Beču i Europi, s razlogom. 

Fotografije/Luka Peranić i Demel

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.