Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JANUS NA PUTU ZA POREČ U restoranu Da Franco ručali smo prve ovogodišnje vrganje i izvrsnu švoju. Jelovnik je, međutim, turistički dosadan

Da Franco je uvjerljivo najatraktivnije uređen restoran na putu od izlaznih kućica istarskog ipsilona do Poreča. U nizu dosadnih, prerustikalnih oronulih konoba i grilova, Da Franco urednošću i arhitekturom svijetli poput svjetionika u mrklom mraku. Da Franco na ulazu drži crnu ploču. Na ploči je u petak oko jedan pisalo: vrganji, šparoge, janjeća koljenica , sipe, švoja…. Naručili smo vrganje sa žara, prve ovoga proljeća, koji su bili intenzivni, mesnati i odlični.

Zatim su nam donijeli veliku švoju, koja je dimenzijama i debljinom mesa podsjećala na dover solea, najcjenjeniju britansku bijelu ribu. List je bio perfektno pečen i savršeno sočan, jedan od najukusnijih koje smo probali u zadnjih godinu dana. Kad bi Da Franco ocjenjivali po crnoj ploči, vrganjima i švoji, ovaj bi novi porečki restoran dobio čistu četvorku. Da Franco je, međutim, Janus, restoran s dva lica i s namjerno, osviješteno dvostrukim identitetom.

Veoma ljubazni konobar, iskusni profesionalac, objasnio nam je da su jela s crne ploče, kojima još treba dodati pata negru i Dujmovićev pršut, namijenjena lokalnim poslovnim ljudima i gostima koji znaju. S druge strane, formalni tiskani jelovnik namijenjen je turistima. A na tiskanom jelovniku ima svega i svačega što ne biste željeli vidjeti u dobrom istarskom restoranu: od jela od lososa, preko raznih umaka s okusom tartufa do “kineskog miješanog povrća”.

“Turisti uglavnom naručuju jedno, najviše dva jela i često se ne zadržavaju dulje od 45 minuta. Mnogi jedu bazičnu piletinu ili salate i piju otvoreno vino, a ne butelje. Budući da smo na cesti, dolazi nam puno turista i turističkih grupa, pa smo takvim gostima prilagodili glavni meni. A crna ploča, odležani ribeye, janjeće koljenice, svježa riba… to je za one malobrojnije goste koji se razumiju u hranu,” iskreno je objasnio naš ljubazni konobar.

Da Franco, dakle, istodobno nastoji biti hranionica za turiste koji odsjedaju u uglavnom lošim i bezličnim porečkim hotelima, i ozbiljan restoran s vrhunskim sastojcima. Taj dvostruki karakter ovog zaista lijepog lokala doveo je i do tek prosječne ocjene za hranu. Vinska lista je korektna, s prilično prijateljskim cijenama; butelje uglavnom koštaju oko trideset eura. Vrganje, švoju , bocu izvrsnog Erdorova Sauvignona, veliku bocu S. Pellegrina i kavu platili smo 107 eura za dvoje, što je s obzirom na vrhunsku kvalitetu gljiva i ribe odlična vrijednost za novac.

DA FRANCO

 Žbandaj 86, Poreč

HRANA 3  VINA 3  AMBIJENT 4  SERVIS 4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.