Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjski Weekend Food Festival odlučio je postati tužno provincijalan. Što je zapravo trebalo očekivati

manifest

Prije dvije ili tri godine na rovinjskom Weekend Food Festivalu objavljen je Manifest nove hrvatske kuhinje koji je uz neznatne nespretnosti sadržavao skoro sve bitine elemente za izgradnju međunarodno relevantne, ali i prepoznatljivo nacionalne gastronomske scene.

U zadnjih par godina rovinjskim su Weekend Food Festivalom prodefilirali neki od najvažnijih chefova na svijetu, od Dabiza Muñoza do Massima Botture. Činilo se da rovinjski Weekend Food Festival razmjerno uspješno pokušava integrirati hrvatsku  gastronomiju u glavne europske gsstronomske trendove. I zato je Rovinj Weekend Food Festival bio važan, baš kao i šibenski Chef’s Stage koji je prije pandemije organizirao Pelegrinijev chef Rudolf Štefan. 

U programu ovogodišnjeg rovinjskog Weekend Food Festivala više nema svjetskih chefova ni univerzalnih,  gastronomskih tema relevantnih podjednako za internacionalnu i lokalnu scenu. U programu ovogodišnjeg rovinjskog Weekend Food Festivala nema ni jednog razloga da posjetite Rovinj jer skoro svi njegovi protagonisti ionako kuhaju u neposrednom susjedstvu. Teza o novoj, regionalnoj orijentaciji Weekend Food Festivala demagoška je budalaština jer istočno od hrvatskih granica bilo da je riječ o Beogradu ili Sarajevu, nema gastronomski relevantne restoranske industrije.

Nacionalna gastronomija može napredovati jedino u neposrednoj komunikaciji s velikim svjetskim kuhinjama. Najveća vrijednost rovinjskog Weekend Food Festivala bila je u omogućavanju takve komunikacije. Nova, danas najavljena “regionalna” orijentacija rovinjskog Weekend Food Festivala vodi u crnu provincijalizaciju donedavno važne smotre koja se, eto, vjerojatno uslijed financijskih okolnosti, odlučila svesti na sajamski dan u istarskoj predsezoni. Weekend Food Festival u ranijim nam je izdanjima dovodio Real i Barcelonu: sad nam pokušava prodati Radnički iz Niša. Što je i trebalo očekivati s obzirom na gastronomsku reputaciju glavnih organizatora. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.