Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POKLADE U BEČU Zabavan i pun mladih gostiju, Mraz & Sohn jedan je od najboljih gastronomskih bistroa u ovom dijelu Europe

Kad smo napokon pronašli ulaz u Mraz & Sohn u bečkom rubnom 22. bezirku, ostali smo ugodno iznenađeni. Publika ne baš jeftinog Mraz & Sohna, koji nosi dvije Michelinove zvjezdice, izgledala je kao da su negdje u blizini završila predavanja na fakultetu, sve mladi kul ljudi. Pregledom po restoranu s otprilike tridesetak mjesta nismo uočili ni gosta ni člana servisa starijeg od 40 godina. Neobično, jer većinu restorana ovakvog renomea  ipak posjećuju nešto stariji gosti, primarno zbog kupovne moći koju mladi često nemaju.

Jednom kad uđete u decentno i sasvim ugodno uređen lokal, postaje jasno zašto je Mraz postao hotspot za mlade Bečane. U restoranu se glasno izmjenjuju Jimi Hendrix, Rolling Stonesi, CCR, Fleetwood Mac, Asap Rocky. Suptilna klupska atmosfera, koja nije naporna, može privući široki raspon publike. Osoblje, kažemo svi od reda vrlo mladi ljudi, neformano je ali izrazito profesionalno. Atmosfera je prijateljska, kućna i ugodna. Hrana je međutim, najjači adut Mraz & Sohna.

Meni je strukturiran kao u gastronomskom bistrou, većina sastojaka nije skupa, utjecaji su internacionalni. Hrana je zabavna, uzbudljiva, originalna, gotovo dječje zaigrana. Ta povremena infantilnost i izražna sklonost istraživanju gotovo savršeno funkcioniraju i ovom kontekstu. Mraz nudi jedan nepisani jelovnik primjerenog naziva No Risk No Fun, po cijeni od 166,66 eura, što nije skupo s obzirom da se nalazite u Beču u restoranu s dvije zvjezdice.

Kraj otvorene kuhinje stoje kolica iz supermarketa puna namirnica s kojima restoran kuha. Na stol su nam kao pozdravi iz kuhinje prvo stigli vrlo intenzivan i ukusna salata od luka, fantastičan lokalni sirni namaz liptauer obogaćen još boljim domaćim XO umakom i slani klipići od kiselog tijesta. Sve puno intenzivnih okusa. Rolica od rižinog papira punjena avokadom bila je jedino slabije jelo cijele večeri, podsjetila nas je na takozvana zdrava jela kakva stalno viđamo na društvenim mrežama.

Jedno od najboljih jela večere, pak, stiglo je već na početku. Smiley Scallop, jakovske kapice sa smajlićima poslužuju se s grilanom salatom. U precizno pečenim jakovksim kapicama fantastično se isprepliću okusi grilla, mora i bilja, sve izvrsno kontekstualizirano u cjelokupno jelo.  Tagilatelle od celera i smeđeg maslaca imale su alpske okuse, puno toplih boja i neočekivano kompleksan okus.  Dumpling s dimljenom slaninom i umakom gulaša mala je ali duhovita i slasna verzija popularnog lokalnog jela, koju je narušila tek prevelika količina kima u kupus salati. Kim je nepovratno preuzeo jelo.

Glavno jelo je doslovno briljantno. Imate osjećaj da niste u Michelinovu restoranu već na kućnom roštilju, ali kod nekoga s nevjerojatnom količinom znanja o mesu i vatri. Pržena prepelica na korejski način s domaćim ljutim umakom povezuje internacionalnu i lokalnu stranu restorana. Neodoljivo hrskava i ukusn aprepelica dolasi s prozirnim raviolom od tapioke s prepeličjim jajem i juhom prepelice koju kuhinja iskuhava dva sata. Juha je doslovno eterična, dubokog i bogatog okusa, pomalo masna i pamtljiva za dugo vrijeme. Glavno jelo u Mrazu je briljiralo.

Deserti su bili ili vrlo dobri ili promašeni. Cheese trolley je atraktivan i pametno osmišljen, s odličnim izborom sira i dodacima poput meda s perigodskim tartufima i marmeladom od jabuke. Hladni jogurt s tučenim vrhnjem bio je nužno osvježenje nakon intenzivnih okusa cijele večere. Rolada s yuzuom, sezamom i marmeladom je vrlo dobro funkcionirala.

Završni desert, sladoledni sendvič od od banane i čokolade nije bio dobar, sve u tom desertu fokusirano je na što jači okus banane. Uz par sitnih zamjerki, večera u Mraz & Sohn je magično zabavno iskustvo, puno nepretenciozne hrane s kojom nam u puna tri sata ni trenutka nije bilo dosadno.

Na rezervaciju u obiteljskom Mraz & Sohnu, koji je utemeljio Karl Mraz a danas ga vode njegov sin Lukas i unuk Manuel, čeka se više od tri mjeseca. Ovakav preokret, od obične kvartovske gostionice u 90-ima do jednog od najuzbudljivjih restorana u ovom dijelu Europe, sasvim je jedinstven. Vinska lista sastoji se od dvije debele knjige, s crnim i bijelim vinima. Večeru za dvoje s nekoliko čaša rizlinga i dvije čaše šampanjca platili smo 385 eura. 

MRAZ & SOHN

Wallensteinstraße 59, Beč

HRANA -5 VINO -5 AMBIJENT 5 SERVIS +4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.