Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DOBRA VIJEST Nasuprot fami o nestašici, škampa u Jadranu ima prilično mnogo. Ulov raste iz godine u godinu

skampi

Branko Šuljić, vodeći hrvatski ribarski komentator, nedavno je u Novom listu objavio službene podatke o izlovu ribe i rakova u Hrvatskoj u 2022. godini (statistike za 2023. još nisu sređene).

Preklani je, dakle, prijavljen  ulov 279 tona škampa. Riječ je o desetpostotnom rastu u usporedbi s 2021. kad je službeno ulovljena 251 tona škampa. Na ove službene brojke treba dodati i određenu količinu škampa koji nisu prijavljeni: pouzdano znamo da su restorani katkad prisiljeni kupovati škampe bez računa jer pojedini ribari/ škampari na tome inzistiraju.

Škampa u Jadranu po svemu sudeći iz godine u godinu ima sve više, što uostalom znaju redoviti posjetitelji kvarnerskih i istarskih restorana u kojima se skoro svakodnevno nude živi škampi, katkad i u jako velikim formatima od po četiri ili pet u kilogramu.

Stalni rast izlova škampa važna je i dobra vijest za hrvatski gastronomiju, jer škampi zasluženo spadaju u ikonografske, superiorne sastojke po kojima Hrvatska treba biti internacionalno prepoznatljiva. Osim toga, vijest o rastu ulova škampa u Jadranu demantira pomalo panične tvrdnje o nestašici škampa koje katkad pronose ribari, chefovi i restorateri.

Jedan je ugledni chef preklani, primjerice, javno tvrdio da se u Hrvatskoj dnevno ulovi tek stotinjak kilograma škampa. Sad se srećom vidi da je prava brojka barem osam, a vjerojatno i deset puta veća. Zanimljivo je da raste i ulov jastoga, i to s devet tona u 2021. na dvanaest tona u 2022.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.