Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

48 MILIJUNA BUREKA Mlinar se pohvalio da godišnje proizvodi oko 48 milijuna bureka. Što ne znači da su bureci dobri nego da je hrvatska pekarska industrija snažna

Jutarnji list ovih je dana objavio članak o problemima u proizvodnji hrvatskih bureka. Dubravica, jedini hrvatski  craft lanac pekarnica, ne može ispeći dovoljno  bureka jer ne može zaposliti  dovoljno buregdžija premda nove zaposlenike plaća oko 1500 eura. Dubravica  bureke priprema ručno. 

Mlinar, lanac u vlasništvu internacionalnog investicijskog  fonda, nema tu vrstu problema. Mlinar, naravno, skoro sve svoje proizvode proizvodi strojno pa mu manjak kvalificirane radne snage ne stvara osobite poteškoće. 

No, ovdje nije riječ o radnoj snazi nego o nevjerojatnim brojkama. Mlinar je kolegici iz Jutarnjeg lista hladno rekao da proizvodi oko 48 milijuna bureka godišnje. Ti se milijuni prodaju širom  svijeta, pa čak i u Južnoj Koreji. Naravno da je riječ o smrznutim burecima koji  nemaju nikakvu gastronomsku vrijednost.

Naravno da se Mlinarovi   bureci ni iz najveće daljine ne mogu uspoređivati s burecima iz zapadnomakedonskih i kosovskih buregdžinica koje su prije tridesetak i više godina vladale Zagrebom, a još manje sa zanatskom buregdžinicom Tamam blizu Kvaternikova trga.

Ali uistinu je fascinantno, barem financijski, da jedna hrvatska tvrtka proizvodi čak 48 milijuna bureka  godišnje, koji se prodaju po cijelom svijetu. Hrvatska  pekarska industrija, uglavnom u stranom vlasništvu, nije gastronomski impresivna. Ali 48 milijuna bureka godišnje pokazuje da ona spada među najuspješnije  hrvatske industrijske sektore unatrag barem deset godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.