Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MISTERIJ U PARIZU Iz podruma legendarnog restorana La Tour d’Argent nestalo je 1,5 miljuna eura rijetkih vina

Zadnja inventura u pariškom restoranu la Tour d’Argent završila je šokantnim otkrićem. Iz podruma su im netragom nestale 83 boce vina, među njima i više Romanée-Conti etiketa. Objašnjenja ni tragova nema. Šteta se procjenjuje na oko 1,5 milijun eura.  

La Tour d’Argent je istinska pariška institucija i najstariji restoran u Parizu. Povijest ovog restorana seže u 1582. godinu kad je Francuskom vladao Henrik III a danas slavni restoran bio obično svratište sagrađeno od kamena iz Champagne. Restoran je nazvan Srebrni toranj zbog specifične srebrnaste boje toga kamena. Uoči Francuske revolucije La Tour d’Argent bio je jedan od prvih fine dining restorana u zemlji. Godine 1911. kupio ga je André Terrail, a njegov unuk i imenjak restoran vodi i danas.

Kad se 1913. zatvorio jednako legendarni bistro Café Anglais, inventar su preselili u La Tour d’Argent. S njim su stigla i neka neprocjenjiva vina poput Château Gruaud-Larose and Clos de Vougeota iz 1870. U podrumu su navodno čuvali i nekoliko boca iz berbi prije Revolucije. Podrum je preživio i njemačku okupaciju jer ga je otac sadašnjeg vlasnika Claude Terrail bio zazidao. Danas se pod paskom glavnog sommeliera La Tour d’Argenta Victora Gonzaleza u njemu čuva oko 320 tisuća boca. Enciklopedijsku vinsku kartu gostima voze na kolicima jer je teška osam kilograma. Ali podrum je oskrnavljen i nitko ne zna kada, kako ni zašto.

Od zadnje inventure 2020, iz podruma su nestale neke od navrijednijih boca, javlja Le Parisien. U zadnje četiri godine nije prijavljena nijedna provala. Restoran je nakon 18 mjeseci obnove ponovno otvoren u kolovozu. Prije pet dana voditelj restorana prijavio je manjak od 1,5 milijuna eura vrijednosti rijetkih vina. Treća divizija pariške policije otvorila je istragu.  Uz Romanée-Conti nestalo je još nekoliko rijetkih burgundskih grand crua, još se čeka objava cijele liste. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.