Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvog ožujka izlazi novo izdanje Vinskog izvještaja  Kulta Plave Kamenice, s više od 50 vinarija i distributera iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije, Italije i Francuske

Godišnji Vinski izvještaji Kulta Plave Kamenice redovito su fokusirani na najvažnije aspekte hrvatske i pojedinih europskih vinskih industrija.

Novo izdanje Vinskog izvještaja Kulta Plave Kamenice, sedmo po redu, posvećeno je vinogradima. Zbog nekoliko razloga.

Prvo, u Hrvatskoj iz godine u godinu imamo sve više vinarija i vinskih brendova a sve manje vinograda, što je dugoročno neodrživ  trend koji najdublje ugrožava nacionalnu vinsku industriju.

Drugo, uistinu smo čvrsto uvjereni da vino nastaje u vinogradima. Ne postoje  enzimi i selekcionirani kvasci; ne postoji ovo ili ono drvo, amfora, inoks,  kamen, beton ili jaje; ne postoje  korekcije kiseline i korekcije šećera, a da ne govorimo o umjetnim  taninima ili o čipsevima od hrasta, koji će vam omogućiti da proizvedete uistinu vrhunsko vino, ako tijekom vegetacijske godine niste uzgojili vrhunsko grožđe. Vrhunsko je grožđe osnovni preduvjet vrhunskog vina.

Treće, radne procedure u vinogradima moraju se  mijenjati iz sezone u sezonu, kako bi se prilagodile sve ekstremnijim vremenskim uvjetima, poput lanjskih, koji su desetkovali brojne hrvatske i regionalne vinograde. Četvrto, sve više vinogradara prelazi na  održivi, organski ili biodinamički režim uzgoja  grožđa, što se može činiti  riskantnim s obzirom na  zaista nepredvidive klimatske okolnosti.

Međutim, prelazak na različite modele održivog ili  prirodnog  vinogradarstva povijesni je imperativ zbog čitavog niza razloga. Onaj najuočljiviji istodobno je najvažniji za krajnjeg  potrošača: vina iz organskog i biodinamičkog uzgoja mogu biti življa, karakternija i vibrantnija od  većine vina iz konvencionalnog uzgoja.

U novom izdanju Vinskog izvještaja Kulta Plave Kamenice sudjeluje više od pedeset vinarija i vinskih distributera iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Italije i Francuske, od Miloša, Tomca, Kozlovića, Krauthakera i skoro svih  vodećih hrvatskih vinara, preko Marjana Simčiča i obitelji Puklavec, do Joška Gravnera i Agraparta, koje zastupa njihov distributer Atrox.

Osobito smo zadovoljni što nam se i ove godine pridružilo više novih vinarija, koje su već postigle  zapažene lokalne i internacionalne rezultate, poput Kaduma, Bore i Nuića.

U novom Vinskom izvještaju pišu naši redoviti kolumnisti: Daniela Kramarić, Ivica Matošević i Milan Budinski.

Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice izlazi 1. ožujka,  na više od 350 stranica  digitalne knjige u PDF-u.

Kao i svake godine, Vinski izvještaj može se besplatno  downloadati, a svi će tekstovi biti i zasebno objavljeni na web stranici i Facebook stranici Kulta Plave Kamenice. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.