Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ABV 2023. Badel 1862 uvjerljivo je najveći proizvođač jakih pića u Hrvatskoj. I jedan od najboljih

“Antiquea sad prodajemo oko 1.200.000 boca godišnje,” pričala nam je početkom svibnja Vesna Jurak, master destilerica Badela 1862, najvećeg hrvatskog proizvođača žestokih pića, čiji su destilati osvojili pregršt važnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Iznimno je značajno da se Badelov portfolio stalno mijenja, da se pojedine kolekcije pića obogaćuju novim okusima, dok su neki od Badelovih favorita bez kojih je danas nemoguće zamisliti ijednu hrvatsku barsku kartu, kreirani relativno nedavno. Najbolji je primjer Antique, nastao u povodu jedne velike Badelove obljetnice, da bi do danas postao klasik. No, Badel proizvodi i niz destilata malih serija craft proizvodnje koji tek izlaze iz razvojne faze, poput zbirke rakija i likera Korlat. Korlat rakije i likeri, nazvani po čuvenom vinogradu iznad Benkovca s kojeg dolaze izvrsna crna vina, počeli su s Lozom barrique. Danas se proizvode u 14 okusa. 

Korlatzanatska zbirka vrhunskih rakija i likera

badel-teranino-boca

Priča o nastanku kolekcije Korlat primjer je koji pokazuje Badelov proces razvoja jakih pića. Prvo je napravljena Loza barrique u prepoznatljivo dizajniranoj luksuznoj boci. Loza barrique nije bila namijenjena široj distribuciji. No, boca i rakija svidjeli su se mnogim restoranima i hotelima, pa je Loza barrique postala prilično popularna.

badel-lab-1
Badelova master destilerica Vesna Jurak
badel-casa-2

Danas Korlat obuhvaća niz voćnih okusa, uključujući marelicu i viljamovku. Gospođa Jurak naglašava da su posebno pazili na kvalitetu voća: “Da bi marelica dala vrhunski destilat, ona mora biti lagano prezrela. Sve voće mora biti u tehnološki zrelom stanju za destilaciju. U procesu proizvodnje kolekcije Korlat pratili smo apsolutno sve faktore važne za proizvod nju, uključujući uzgoj i kvalitetu voća.” Zanimljivo je da je Badel tijekom razvoja sadašnje linije Korlat organizirao kušanja za stručnu javnost. 

badel-teranino
badel-uzorci

Grupa profesionalaca koji ne rade u Badelu, kušala je nove destilate s oznakom Korlat u dvije faze. Kušači su formalno ocjenjivali destilate, a zatim se o svakom piću razvila stručna, tehnička rasprava. U Badelu kažu da su kušačke panele uveli kako bi imali što širi i točniji uvid u stvarnu kvalitetu svojih proizvoda. Kolekcija Korlat sastoji se od ukupno četrnaest rakija i likera, koji se uglavnom proizvode u vrlo malim, doslovno zanatskim količinama. Zanatski je i proces destilacije; Korlat rakije destiliraju se u starim, malim bakrenim kotlovima. U Badelu se, naravno, nadaju da će sadašnje količine s vremenom porasti. Teranino, najnoviji dodatak liniji Korlat, instantni je favorit za visoke naklade.

Pelinkovac – regionalni bestseler

“Pelinkovac proizvodimo gotovo jednako kao što se proizvodio prije 160 godina,” kaže Vesna Jurak, “Zanimljivo je napomenuti da se Pelinkovac 1996. godine kad sam došla u Badel, proizvodio u dvije verzije, slatkoj i gorkoj. Slatki je bio baš presladak, a gorki je bio onako žestoko, biterasto gorak. Moja tadašnja šefica zaključila je da nema puno smisla imati dva pelinkovca na tržištu a da ni s jednim nismo baš prezadovoljni. Pa smo nas dvije počele popravljati, eksperimentirati, istraživati, da bismo došle do sadašnjeg Pelinkovca koji se pokazao strahovito uspješnim, o čemu svjedoči i njegova liderska tržišna pozicija najprodavanijeg jakog alkoholnog pića na tržištu,” zaključuje gospođa Jurak. Badelov Pelinkovac izuzetno je popularan i u regiji, kao i novija ekstenzija brenda Pelinkovac Orange. Badelov Pelinkovac proizvodi se od macerata pelina i drugog aromatičnog bilja, bez ikakvih umjetnih aroma.

Antique – od 20 tisuća do više od milijun boca

Antique se nalazi u gotovo svakom baru, kafiću i restoranu u Hrvatskoj. Premda se zove Antique, riječ je o relativno novom piću, nastalom u povodu jedne važne Badelove obljetnice. “Kad smo dobili zadatak kreirati nešto za 145 godišnjicu firme,” sjeća se gospođa Jurak,” otišla sam pretražiti arhive. Naišla sam na staru recepturu za pelinkovac, na temelju koje smo kreirali današnji Antique. Antique, dakle, jest pelinkovac, pelin je dominantan u sastavu, no uz njega tu su brojne aromatične, ljekovite biljke, od kojih koristimo različite dijelove, plodove, cvjetove, korijene i esencije, njih ukupno četrdeset. Antique je nešto slađi od Pelinkovca i ima specifičan harmoničan  bouquet,” kaže Jurak.

Antique Perfect serve

  • 6cl Antique Pelinkovac
  • 2 velike kocke leda
  • Garnish: kriška naranče

Naš dojam da Antique miriše po citrusima Badelova je maser destilerica objasnila matičnjakom u mješavini bilja. Antique, premium proizvod, danas se prodaje u više od 1,2 milijuna boca, a svoj je put uspješno pronašao i na brojnim izvoznim tržištima poput Njemačke, Austrije, SAD-a, što je dosta fascinantan uspjeh.

Sax – najprodavaniji gin u Hrvatskoj

Sax je još jedan Badelov bestseler. Prodaje ga se dva i pol puta više od drugog najprodavanijeg gina na hrvatskom tržištu. Sax je London Dry gin u koji se osim borovice stavlja još osam aromatičnih biljaka. Borovica najčešće dolazi iz Makedonije. “U Gorskom kotaru ima vrlo dobre borovice, ali je možemo nabaviti za jedan do dva posto naših potreba, pa borovicu moramo uvoziti. Makedonska se pokazala najpouzdanijom. Presudno nam je da održavamo istu kvalitetu proizvoda. Da bismo to mogli, stalno moramo raspolagati s jednako kvalitetnom sirovinom. Ne vjerujem u pića koja su jednom dobra a drugi put dosta različita i lošija,” kaže Vesna Jurak. “Isto tako, znam da se prekratkim maceracijama ne može postići mnogo. Mi maceriramo minimalno sedam dana ljeti, a inače 14 do 21 dan.” Osim u bazičnoj varijanti, Sax izlazi i u aromatiziranim verzijama. Pink ima okus divlje jagode, a Ginger okus đumbira. Pink je odmah postao veliki hit. Badel jedva stigne proizvesti tražene količine.

Svarog – votka za clubbing

Svarog je prva hrvatska premium votka. Nastala je prije više od deset godina. Svarog se triput destilira, proizvodi se isključivo od žitnog alkohola, od  pšenice i raži. Gospođa Jurak naglašava da visoku kvalitetu alkohola koji koriste. “Ideja votke jest da bude što čišća. Votka mora biti bez okusa  i mirisa. Čistoću postižemo s nekoliko filtracija i hladnom stabilizacijom,” objašnjava Jurak. Svarog je prvenstveno piće za noćne klubove i bolje kafiće. Stoga se puni i u velike boce od tri litre. Ime je dobila po najstarijem staroslavenskom božanstvu, bogu kovaču, ocu, stvoritelju i gospodaru drugih bogova. Imenom Svarog Badel je želio ukazati na slavensko  porijeklo ali i apostrofirati snagu svoje votke.

Antiquovac

  • 5cl Antique Pelinkovac
  • 2cl sirup od badema
  • 1cl limunov sok
  • 5cl sok od naranče
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.