Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAKO SU RIJEČANI PONOVNO ZAVOLJELI RESTORANE Slučaj gužvi u El Riu i Batku 

el-rio-rijeka

Sinoć smo naivno otišli u novootvoreni riječki restoran El Rio koji se nalazi u samom centru grada na Korzu, kako bi probali njihove pizze. El Rio zasad ima korektne pizze s kvalitenim talijanskim sastojcima u kojima bi tijesto moglo biti nešto bolje, vrlo dobre tjestenine i vrlo dobre koktele koje smo probali. Svakako je riječ o dobrom i zabavnom restroranu kojem nedostaje još mrvicu brušenja. Kažemo naivno, jer smo išli bez rezervacije.

S obzirom da je bio radni dan, i to večer, mislili smo da se ljudima kao uvijek dosad neće dati izlaziti u restorane. Tako je bilo skoro svaki put. Ta su vremena očigledno prošla. Neki dan smo pisali o tome kako riječkom Batku ide toliko dobro da vlasnici razmišljaju o otvorenju još jednog lokala u Rijeci. A prostor u kojem je trenutno Batak svakako nije mali.

Lokacija na kojoj je El Rio još je veća. El Rio može primiti otprilike 250 gostiju i svako od tih mjesta je bilo popunjeno kad smo stigli u restoran, pa smo vlastitom krivnjom mjesto čekali malo manje od pola sata. Ovdje se trenutno ne radi o početku sezone pa da  je grad pun turista koji žele nešto pojesti. Vidjeli smo i čuli uglavnom domaće goste. Batak i El Rio, naime, nisu dva izolirana slučaja, već to pokazuju i ostali ugostiteljski objekti koji makar na popunjenosti bilježe jako dobre rezultate.

Hidden, bistro chefa Denija Srdoča, radi vrlo dobro već nekoliko mjeseci otkad se otvorio pa se za večernje sate svakako preporučuje rezervacija. Goblet, novi ambiciozni riječki pivski pub, počinje se popunjavati od samog početka radnog vremena, a vikendima je teško naći mjesto na čak dvije terase koje pub ima. San Servolo, koji radi već više od godinu dana, ugodno je popunjen svaki put kad prođemo Korzom, za ručak i za večeru. Prije tjedan dana kad smo bili u Kavani Grad, svako mjesto na terasi je bilo popunjeno, a također smo bili usred radnog tjedna.

O čemu se ovdje zapravo radi? Čini se kako su Riječanima napokon dosadili osrednji restorani s kojima su bili okruženi dugi niz godina, bez ikakvog izbora. Među riječkim ugostiteljima se pokazala nova, ambiciozna energija kakvu grad još nije vidio. Od pandemije do danas otvorili su se mnogi gastronomski značajni objekti koje je publika očigledno prepoznala i dala im punu podršku.

Kvarner već neko vrijeme ima jaku ponudu restorana i hotela, a čini se da se i sama Rijeka odlučila pridružiti trendu. Mnoge ostale stvari izvan ugostiteljskih objekata Rijeci također daju puno entuzijazma, ali njima naravno treba pristupiti s oprezom. Tu mislimo na kupnju i obnovu nekih od glavnih riječkih hotela, gradnju nove luke koja bi mogla promjeniti vizuru grada, kao i nikad ostvareni autobusni kolodvor.

Puno je još toga za popraviti u ponudi Rijeke. Svi restorani i kafići koje smo naveli u tekstu nalaze se u strogom centru grada, udaljeni tek par minuta hoda jedni od drugih. Dakle, riječki kvartovski život, u što se i sami uvjeravamo skoro svaki dan, je mrtav, dok se primjerice zagrebački ugostitelji sve više sele u kvartove iz raznih razloga. Bez obzira na to, činjenica je da u Rijeci radi sve više ambicioznih i boljih restorana, a lokalna publika ih je otvoreno prihvatila na najvažniji način, dolaskom u velikom broju. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.