Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U utorak navečer u zagrebačkoj Laubi dodijeljena su Michelinova priznanja za 2023. godinu

michelin-lauba

Metro, koji organizira dodjelu Michelinovih priznanja za Hrvatsku, ovog se lipnja suočio s nizom logističko-meteoroloških problema. Michelinov godišnji event trebao se naime održati na zagrebačkom Medvedgradu, u utorak 27. lipnja.

U međuvremenu se promijenila vremenska prognoza: u subotu popodne znalo se da će u Zagrebu u utorak pljuštati kiša, pa su Metroovi menadžeri morali odustati od Medvedgrada i žešće improvizirati. Prvo su željeli odgoditi ovogodišnju svečanost za 29. lipnja, da bi zatim uspjeli pronaći donekle adekvatan prostor za 27. lipnja, galeriju Lauba.  

U svakom slučaju, u utorak predvečer u Laubi se okupilo veoma mnogo vodećih protagonista hrvatske restoranske scene: od Michelinovih chefova, preko više desetaka važnih hrvatskih ugostitelja, do Oliviera Bellina, uglednog gosta iz Francuske i španjolskog chefa Alejandra Serrana.

Chef Bellin, vlasnik je izvrsnog bretonskog restorana L’Auberge des Glazicks, koji već trinaest godina drži dvije Michelinvoe zvjezdice. Chef Serrano je vodi restoran u Mirandi kraj Bilbaa, a ranije je radio u DiverXO i Azurmendiju. U Laubu je došla i renomirana istarska ugostiteljica, Fabiana, Mianović , koja je 31 godinu vodila konobu Buščina. Gospođa Fabiana povlači se iz Buščine za desetak dana. 

Na Michelinovom su se eventu točila veoma dobra vina, poput Cmrečnjakova Pušipela, Kolarićeva Sivog pinota iz amfore i Bolfanova Sauvignona. Ove je godine, podsjetimo, jedan hrvatski restoran, Korak s Plešivice, dobio Michelinovu zvjezdicu, pa hrvatska restoranska industrija sad ima 11 zvjezdica. Michelin je ove godine dodijelio i devet novih preporuka; najvažnije nove preporuke otišle su zagrebačkim restoranima El Toro i Balon, i splitskom ribljem baru Pinku.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.