Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrana kod Damira & Ornelle senzacionalno je dobra, ali restoran uopće nema vinsku kartu

damir-ornella

U novigradskom restoranu Damir & Ornella prvi smo put jeli prije dvadesetak godina. Chef i vlasnik Damir Beletić u ono je vrijeme pripremao hrvatski prasashimi; gospodin Beletić virtuozno je filetirao bijelu ribu za stolom, pred gostima, zatim precizno i lijepo narezao file i svemu dao mediteranski dodir s par kapi ulja i malo limuna, čija je kiselina ipak donekle skuhala ribu.

Kad smo u nedjelju došli na ručak kod Damira & Ornelle, zatekli smo chefa Beletića baš dok je za susjednim stilom filetirao brancina. U ovom autentičnom cooking showu već neko vrijeme sudjeluje i njegova kćerka Mateja, koja noževima barata jednako virtuozno kao i otac; Mateja Beletić koristi veći nož, nakiri.

Na Beletićevu smo preporuku jučer ručali niz sirovih, minimalističkih ii zaista senzacionalno ukusnih predjela. Teško je reći jesu li škampi s nekoliko točkica coulisa od malina bili ukusniji od mineralnih kaneštrela, ili je sashimi/carpaccio od brancina, poslužen s izvrsnom palentom i propisno gorkim divljim šparogama, bio spektakularniji od kremastog juliennea od lignje također narezanog i izmiješanog za stolom. Julienne od lignje servira se za žlicom Calviusova kavijara. 

Jastog alla catalana bio je luksuzni finale ovog zaista izvanrednog ručka u šarmantnoj, romantičnoj, nevelikoj blagovaonici Damira & Ornelle. Desert je bio tek prosječan, ali nas je zato razveselio prilično snažni pecorino, kraj kojeg nam je Beletićeva kćerka naribala dosta tartufa. Prije dvadesetak godina Damir & Ornella bio jer za ono vrijeme inovativan restoran, s atraktivnom predstavom za svakog gosta.

Danas je Damir i Ornella restoran sa sofisticiranim, minimalističkim ali elaboriranim pristupom ribama rakovima, školjkama i mekušcima. Damir & Ornella, govorimo li o hrani, spada među četiri ili pet najboljih istarskih restorana. Vinske karte nažalost nema. Restoran drži niz dobrih vina, pili smo Roedererov Brut Premier i Simčičev Sauvignon Blanc Opoku iz 2019, ali karta fizički ne postoji pa smo vina morali izostaviti iz ocjena. Odličan ručak u Novigradu platili smo 386 eura.

DAMIR & ORNELLA 

Zidine 5, Novigrad

HRANA +4/5  SERVIS +3/5  AMBIJENT 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.