Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Batelina je danas vrlo solidan riblji restoran s vrhunskim sastojcima

batelina-g

Prije točno deset godina Batelina je bila najvažniji gastronomski restoran u Hrvatskoj, uz Petu četvrtinu Dina Galvagna, koja je, međutim, prekratko trajala. David Skoko u Batelini je pomicao granice našeg znanja o ribama i rakovima, i stvarao najavangardniju demokratsku kuhinju ikad u Hrvatskoj. Batelina je bile jedini hrvatski progresivni restoran s puno stolica, u kojem se rezervacija čekala tjednima.

batelina-rakovica

Prije pet godina chef Skoko rekao nam je kako misli da je Batelina dostigla vrhunac oko 2015. godine, i da ne vidi neki veliki prostor za njen gastronomski napredak. Skoko je u to vrijeme pokušao Batelinin meni obogatiti raznolikim jadranskim algama: ono što smo probali bilo je zaista inovativno i fascinantno ukusno, ali Skoko je , nažalost, brzo odustao od istraživanja i korištenja jadranskih algi. Zatim je David Skoko de facto napustio Batelinu, i sada se bavi time čime se bavi.

batelina-carpaccio

A Batelina se, pod vodstvom njegova oca Danila, pretvorila u konvencionalan ali vrlo solidan riblji restoran, u što smo se i sinoć uvjerili. Večeru smo počeli odličnim, debelim i aromatičnim srdelama na savor, jednostavnom, ali ukusnom salatom od rakovica i nježnim carpacciom od šarga. Zelena pasta s vrlo mnogo žestoke botarge od cipla bila je uvjerljivo najukusnije sinoćnje jelo.

batelina-botarga-1
batelina-riba

S bogatog ovala punog uzorno svježih riba i škampa izabrali smo dva lijepa lista, koja su došla na stol u perfektno sočnom stanju. Maslinovo ulje na stolovima jako je dobro (šampionski Mate) kruh trećerazredan a vinska lista uobičajeno loša, s tek dva ili tri zanimljiva vina. Pili smo Omo Milana Budinskog.

batelina-list

Batelina je u subotu navečer bila prepuna: rezervirali smo u ponedjeljak i dobili zadnji stol. Batelina i dalje ne prima kreditne kartice, što je u današnje vrijeme zaista anakrono i pomalo neprijateljski prema gostima.

BATELINA

Čimulje 25, Banjole

HRANA -4/5  VINA 2/5  SERVIS 3/5  AMBIJENT 3/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.