Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

GASTRO ZA USKRS Ultimativna lista 46 restorana svih žanrova od Buja do Lošinja

navis-terasa

U srijedu se u Opatiju i u Istru vratilo proljeće. Što znači da bi uskršnji vikend trebalo provesti na moru. Stoga smo pripremili ekstenzivnu listu preporuka za restorane skoro svih žanrova, od Buja sve do Lošinja. Lista se, nažalost, nije mogla proširiti na Dalmaciju jer mnogi dobri dalmatinski restorani, uključujući i neke najbolje, još ne rade. U Istri, pak, trenutno ne rade Monte i Spinnaker, pa ih zato nema na ovoj listi.

1. KREATIVNA KUHINJA I FINE DINING

Luciano, San Canzian, Buje

luciano

U Lucianu, fine dining restoranu jednog od najboljih hrvatskih hotela, kuha Pavo Klarić, lanjski Mladi chef godine u izboru Kulta plave kamenice i Aspire.

Stara škola, Krasica 

stara-skola-sala

Stara škola je novi, fenomenalno uređeni restoran s prilično visokim cijenama i sezonskom hranom koja zasad ne impresionira. No, Staru školu treba barem razgledati.

San Rocco, Brtonigla

San Rocco, najbolji istarski i hrvatski tartufarski restoran, vječni je klasik hrvatskog ugostiteljstva. Obitelj Fernetich stvorila je, skupa s Borisom Šuljićem iz Boškinca, žanr gastrohotela u Hrvatskoj.

Badi, Umag

badi-2

Restoran obitelji Badurina kraj Umaga jednako je dobar u starim, klasičnim jelima poput buzare Badi i brancina u kruhu, kao i u modernim receptima poput salate od hlapa. Paste znaju biti senzacionalne.

Marina, Novigrad

marina-interijer

Restoran Marine Gaši već je dugi niz godina uzbudljiv primjer kreativne riblje kuhinje, s najsvježijim mogućim sastojcima.

Cap Aureo, Grand Park, Rovinj

Cap Aureo, restoran visoke progresivne kuhinje, lani je pobijedio u izboru Kulta Plave Kamenice za Restoran godine, a njegov chef Jeffrey Vella uvjerljivo je pobijedio u izboru za Chefa godine.

Tekka, Lone, Rovinj

Rovinjska Tekka servira jednako vrhunski sushi kao i zagrebačka Tekka, u jednom od atraktivnijih rovinjskih restoranskih prostora.

Agli Amici, Rovinj

agli-amici-terasa

Agli Amici ugledne talijanske obitelji Scarello dobio je Michelinovu zvjezdicu poslije samo mjesec dana rada.

Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-terasa

Plavi podrum je restoran koji već više od četvrt stoljeća nudi najširi izbor žive ribe i rakova, vrhunskih ulja i identitetskih sezonskih sastojaka, poput divljih šparoga i tartufa. Vinska karta spada među najstručnije u Hrvatskoj.

Navis, Opatija

navis-terasa

Chef Tino Sinožić u Navisu, dizajn hotelu s neodoljivim pogledom na more, kuha naizgled jednostavna ali jako elegantna jela s preciznim okusima, raznolikim teksturama i puno sezonskih elemenata. Vinska lista jako je atraktivna, s bogatim zborom ozbiljnih stranih vina.

Nebo, Hilton, Rijeka

nebo-terasa

Nebo Denija Srdoča restoran je visoke nacionalne kuhinje s izvrsnom, ekstenzivnom vinskom kartom i najuzbudljivijim restoranskim ugođajem na Kvarneru i šire. Nebo ima Michelinovu zvjezdicu.

Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-g

Premda se naziva konobom, Zijavica chefa Stivena Vunića restoran je kreativne riblje kuhinje koja se bazira na dnevnom ulovu.

Nobilion, hotel Ikador, Ika

Nobilion, smješten u najluksuznijem kvarnerskom hotelu, ima veoma lijepu terasu, prvorazrednu vinsku kartu i novog chefa, Danijela Skokića.

Ganeum, Lovran

ganeum-terasa

Ganeum chefa Roberta Benzie podjednako je uzbudljiv kad servira divlja šparoge, kao i kad poslužuje besprijekorno svježe kvarnerske škampe.

Alfred Keller, Alhambra, Mali Lošinj

Alfred Keller je fine dining restoran s Michelinovim zvjezdicom i nagrađivanom vinskom kartom.

Matsunoki, Bellevue, Mali Lošinj

matsunoki-g (1)

Matsunoki je luksuzni japanski restoran s odličnom vinskom kartom.

2. RIBLJI RESTORANI

Čok, Novigrad

cok-g

Čokov brancin na pari spada među najpopularnija rublje jela na istarskoj restoranskoj sceni. Čok skoro redovito drži žive hlapove.

Damir & Ornella, Novigrad

Omiljeni restoran genijalnog Joška Gravnera prije dvadesetak se godina proslavio sirovim listovima koji se filetiraju pred gostima, za stolom.

Trošt, Vrsar

trost

Trošt je enormno popularan lokal, s puno svježe ribe i rakova. Tijekom zadnjeg posjeta najviše nam se svidjela salata od rakovice.

Viking, Limski kanal

limski-kanal-viking

Viking je jedna od najpouzdanijih institucija istarske gastronomije: briljantne kamenice, živi veliki rakovi i odlična oborita riba glavni su Vikingovi aduti.

Giannino, Rovinj

giannino (1)

Giannino pokojnog Corrada Pellizzera, koji je odrastao u ribarskoj obitelji, prvi je gastronomski restoran otvoren u Rovinju. Giannino je još prije četrdeset godina posluživao žive jastoge. Meni dobrim dijelom zavisi od dnevnog ulova.

Sv. Nikola, Poreč

Sv. Nikola pouzdani je riblji restoran na porečkoj rivi, s lijepim pogledom na otok Sveti Nikola.

Johnson, Mošćenička Draga

r-johnson

Johnson je dugogodišnja prijestolnica škampa i ribe iz dnevnog ulova, pripremljene s tek malo velemajstorskih kulinarskih intervencija.

Rivica, Njivice, Krk

rivica-njivice

Kvaliteta ribe i rakova u ovom tradicijskom obiteljskom restoranu može biti senzacionalna.

3. KONOBE I BISTROI

Malo selo, Kaldanija

malo-selo

Malo selo zasluženo je popularna konoba s niskim cijenama, dobrim komadima mesa i finim sezonskim sastojcima.

Nono, Umag

Nono je jedna od najpopularnijih istarskih konoba, s podjednako dobrom ribom i tjesteninom.

Buščina, Buščina kraj Umaga

buscina

Buščina je još jedna omiljena konoba opće prakse, s ponešto elemenata kreativne kuhinje.

Primizia, Brtonigla

primizia

Bistro obitelji Fernetich servira dobre pizze i paste, ali i mesna jela iz krušne peći kao i odlične fritaje s divljim šparogama i tartufima.

Morgan, Bracanija

morgan-terasa

Smješten u napuštenom selu na vrhu brijega, Morgan ima možda najljepšu terasu u zelenoj Istri. Hrana, bazirana na mesu i povrću katkad je odlična, a katkad neuspjelo pretenciozna.

Bokoon, Funtana 

bokoon-g

Bokoon je prešarmantna mala konoba u kampu u Funtani, s nizom tradicionalnih, finih, rustikalnih jela.

Divino, Poreč

divino-terasa

Divino je gastrotainment bistro na porečkoj rivi, s dobrim izborim školjki i ribe.

Fakin, Motovun

Konoba velikog vinara Marka Fakina servira nepretenciozna ali dobro pripremljena, ukusna mesna jela na jednoj od najljepših istarskih terasa.

Vodnjanka, Pula

vodnjanka-detalj

Vodnjanka je uvjerljivo najbolji pulski restoran i vjerojatno najkreativnija istarska konoba. Vodnjanka priprema marinade, brudete, nešto svježe ribe, nešto pasti. Sve što dolazi na stol obilježeno je dodirom kulinarskog talenta i dobrog ukusa.

Rio, Rovinj

rovinj-rio-restoran

Rio je odličan mali bistro koji drži i školjke i ribu i pastu i meso, s nenadmašnim konobarima i vibrantnom atmosferom.

Kantinon, Rovinj

kantinon-3

Kantinon je velika gostionica na rovinjskoj rivi s profesionalno skuhanom, rustikalnom lokalnom hranom. Hobotnica s krumpirima je izvrsna. 

Tomaževa konoba, Vošteni

Tomaževa konoba servira zaista domaću, kućnu lokalni hranu. Na web stranici poručuju da ne drže pomfrit i majonezu, ali se zato hvale ručno izrađenim sirevima i pravim pršutom.

Vela vrata, Beram

vela-vrata

Ova mala konoba s bajkovitom terasom poznata je, među ostalim, po fiorentini.

2. Peron, Cerovlje

2-peron

U 2. Peronu i kuha se i peče sve i svašta, od američkih steakova, preko juha i pasti s tartufima, do lijepih krostata. I sve je prilično ukusno.

Valle Losca, Volosko

Valle Losca je, kako se već to kaže, postala neizostavna adresa za sve gastronomski prosvijećene opatijske goste. Bilo da je riječ o skuti, palamidi ili raži, Valle Losca isporučuje puno okusa za ne previše novca.

Fortica, Kastav

Fortica je smještena u originalnom Kukurikuu. I meso i paste su veoma dobri.

Trampov breg, Marinići

trampov-breg-terasa

Trampov breg popularna je oštarija s velikim porcijama mesa i paste, finim maslinovim uljem i vrlo solidnom vinskom kartom.

4. STEAKOVI

Jist, Viškovo

Jist je najbolji steakhouse u Hrvatskoj s petnaestak rezova prvorazredne, ekspertno pečene govedine.

Black & Blue, Rabac

black&blue-interijer

Black & Blue dizajniran je kao tipični američki steakhouse. I meso i umaci i prilozi su odlični, jelovnik nije prevelik, a vinska karta uglavnom odgovara crvenom mesu. 

5. PIZZA

Rumore, Labin

Napoletana u ovoj labinskoj pizzeriji ubraja se među najbolje u Hrvatskoj.

San Servolo, Buje, Rijeka

san-servolo-pizza-rijeka

Pizzerije istoimene bujske pivovare peku solidne Napoletane, ali i pinse. Riječka ekspozitura San Servola vjerojatno je najbolja pizzeria na Kvarneru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.