Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijanski povjesničar u Financial Timesu tvrdi da su pizza i carbonara američka jela. ‘Talijanska kuhinja bazira se na lažima’

alberto-grandi

Kontroverzni talijanski profesor povijesti hrane Alberto Grandi izazvao je dramu nedavnim intervjuom u Financial Timesu. Pod naslovom “Sve što sam kao Talijan znao o talijanskoj hrani bilo je pogrešno” Grandi je iznio nekoliko teza koje će nesumnjivo još danima izazivati reakcije u talijanskoj javnosti.

Prvo, opsesiju Talijana njihovom hranom, pripisao je nacionalnim kompleksima, osjećaju nesigurnosti. “Kada se zajednica nađe lišena svog osjećaja identiteta, zbog bilo kakvog povijesnog šoka ili raskida s prošlošću, ona izmišlja tradicije da djeluju kao temeljni mitovi”, rekao je, implicirajući da je izgrađen kult hrane za koji su mnogi Talijani na lažnim tradicijama.

Još gore, ustvrdio je da namirnice poput parmezana i jela poput carbonare i pizze nisu autentično talijanska. “Talijanska kuhinja doista je više američka nego što je talijanska”, tvrdi Grandi. Istoga dana kada je Grandijev članak uzdrmao talijanski internet, tamošnji ministri kulture i poljoprivrede službeno su unijeli talijansku kuhinju u kandidaturu za status UNESCO-ve svjetske nematerijalne baštine, o čemu će se odlučivati u prosincu 2025.

Italija je zasigurno najagresivnija i najuspješnija država na svijetu kada je riječ o brendiranju i zaštiti nacionalne gastronomije.Na snažnom brendu Made in Italy počiva jedna od najjačih ekonomija hrane na svijetu. Talijanski autentični proizvodi na svjetskom tržištu uživaju visoki status, percipiraju ih kao kvalitetne i autentične i postižu visoke cijene. Toliko visoke, da talijanska mafija sve više ulazi u poljoprivredu, proizvodnju hrane i restoransku industriju.

U desničarskoj vladi premijerke Giorgie Meloni po prvi je put u Italiji imenovan ministar za prehrambeni suverenitet, osebujni Francesco Lollobrigida koji se dosad istakao nizom žestokih reakcija, a posebno napadima na suvremenu industriju nadomjestaka i zamjena za meso. Talijanski portali se pitaju “je li Financial Times poludio kad je dao prostor čovjeku” koji uporno tvrdi da se talijanska kuhinja i cijela fama oko nje bazira na masi laži i mistifikacija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.