Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na WineRi Festivalu koji počinje u petak, izlažu Coletti, Tomaz, Veralda, Bastiàn Zlatno brdo, Krauthaker, Galić, Kopjar, Degrassi, Rossi, Royal Hill, Boškinac i mnoge druge važne vinarije

wineri-g

U petak se u Rijeci, u Kongresnom centru Exportdrva, održava prvi dan WineRi23 Festivala. Riječ je o dosad najvećem vinskom festivalu organiziranom u Rijeci, koji traje dva dana, u petak i subotu od 14 do 20 sati. WineRi23 okuplja 77 izlagača, uglavnom vinskih kuća, kao i nekoliko tvrtki iz svijeta vrhunske hrvatske gastronomije poput braće Chiavalon, koja će na Wine Ri23 predstaviti svoja zaista prvorazredna ulja.

WineRi23 uspio je privući niz renomiranih hrvatskih vinarija i nekoliko jačih brendova iz susjednih zemalja. Na WineRi nastupaju neke od najvažnijih slavonskih vinarija, na čelu s klasicima Krauthakerom i Galićem. Tu su i baranjsko Zlatno brdo i erdutski Royal Hill. Zlatno brdo lani je za svoj Gold Cuvee osvojilo Decanterovu zlatnu medalju s 96 bodova, samo bod do platinaste medalje. Istarska je postava prilično reprezentativna: Tomaz iz Motovuna, s bezbroj Decanterovih medalja, braća Rossi iz Vižinade s više visokih međunarodnih priznanja za Templaru, Veralda iz zapadne Istre, koja je prva osvojila platinastu Decanterovu medalju za hrvatsko crno vino, Bastiàn iz zapadne Istre koji je lani sa svojom prvom Malvazijom osvojio zlatnu medalju na Vinistri, ali i Moreno Degrassi, zaslužni veteran istarske vinske industrije čija crna vina odležavaju desetak godina prije puštanja u prodaju.

Klaudio Tomaz

Degrassi je nedavno održao prilično edukativnu radionicu u Zagrebu, u sklopu Vinartova Grand Tastinga. Zagorje, među ostalima, predstavlja Robert Kopjar, jedan od vodećih zagovornika prirodnih vina u području Bregovite Hrvatske. S Plešivice pak dolazi Franjo Kolarić (Coletti) velemajstor hrvatskog sivog pinota. Paški Boškinac Borisa Šuljića jedan je od najpopularnijih hrvatskih vinskih brendova unatrag petnaestak godina.

Slovenski Vinakoper proizvodi odlične refoške i malvazije, dok su Radgonske Gorice u Hrvatskoj prisutne već valjda pola stoljeća, zahvaljujući svojim pjenušcima i ultra aromatičnom tramincu s crnom etiketom. U Rijeci će, naravno, nastupiti i svi poznatiji kvarnerski vinari .

WineRi Festival stvara scenu kakva u Rijeci nije postojala. Uspije li ovogodišnje izdanje WineRi Festivala, prilično smo sigurni da će iduće godine u Rijeku doći bar 150 izlagača. Zašto? Zato što im se to isplati. Rijeka je djevičanski teritorij za vinski biznis; teritorij koji tek treba osvojiti. Opatijska rivijera je, kako znamo, jedna od najvažnijih restoranskih i turističkih zona u zemlji.

WineRi23

10. i 11. ožujka 2023.

Kongresni centar Exportdrvo

Grobnička riva bb, Rijeka

14:00 – 20:00

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.