Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Škampi na Noelovom meniju Forest by the Sea mogli bi se servirati u pariškim restoranima visoke kuhinje

noel-g

Noelov Jesenko zimski meni Forrest Stroll s više od dvadeset dobro osmišljenih i precizno pripremljenih jela, osigurao je jedinom zagrebačkom Michelinovom restoranu jedinstveno mjesto na gradskoj i nacionalnoj gastronomskoj sceni.

noel-meni

No, početkom siječnja Forrst Stroll suočio se s logističkim problemima: tri ili četiri jela na tom meniju sadržavala su bijele tartufe, čija je sezona upravo završavala. Nije, naravno, bilo ni vrganja. Pa su suvlasnik Ivan Jug i chef Bruno Vokal odlučili preimenovati Forest Stroll u Forest by the Sea. Hrvatska je obala ionako  šumovita. A umjesto bijelih tartufa, u najopsežniji degustacijskI meni u Zagrebu ušli su škampi, rakovice, lignje i oborita riba. Sinoć smo isprobali Forest by the Sea.

noel-vino
noel-kavijar

Neka su jela naravno ista ili slična jelima s prethodnog  menija, poput tamnog consommea od gljiva s čajem i uljem od lješnjaka, genijalnih “štrukli” s čipsom od mlijeka i adiktivnih brioša s kućnim maslacem.

Među novim jelima posebno se ističu mini krafne punjene mesom raka grmalja servirane na njegovom oklopu, i file brancina s kožom hrskavom poput čipsa. No, najveće poštovanje izazivaju škampi. Repovi škampa posluženi su s berlingot pastom, žirevima, bisqueom od škampa i viškim limunima. Kombinacija snažnih, distinktivnih okusa škampa i limuna podcrtana zemljastim tonovima, impresivan je primjer visoke kuhinje, kakva bi se mogla servirati u Parizu ili Lyonu. Već zbog Vokalovih škampa vrijedi investirati u večeru koja košta 175 eura i traje četiri do pet sati.

noel-kruh

Ne smijemo, naravno, zaboraviti kolica s kruhovima iz popularne Noelove pekarnice: niti jedan restoran u Hrvatskoj ne nudi takav krušni spektakl. Noel je prije dvije godine zauzeo tek deveto ili deseto mjesto u izboru Kulta Plave Kamenice za Restoran godine. Lani je uveo veliki degustacijski meni s dvadesetak jela, pa je u prošlogodišnjem izboru skočio na četvrto mjesto i postao najbolje plasirani zagrebački restoran. Što je dokaz da se ambicija, dodatni napor i znanje uvijek isplate.

noel-riba

Uz sinoćnju smo večeru, koja je bila prekinuta kratkim i dramatičnim violinskim koncertom, pili niz jako dobrih vina iz portfolija Željka Bročilovića Carlosa, uključujući Christmannov GG Riesling i Zillikenov Auslese. Noel u travnju predstavlja proljetni meni, na kojem bi uz puno povrća trebalo biti i dosta kavijara.

noel-blitva
noel-ferencak
noel-koktel

Negdje iza ponoći Noelov barmen Karlo Ferenčak napravio nam je opori, opaki koktel od Cynara, vermuta i gina s tartufima i balsamicom sa smokvama i datuljama. Kad tražite noćni koktel kao zadnje piće prije spavanja, većina barmena posegnula bi za zadimljenim maltom ili bourbonom s više od 50 posto alkohola, ili za XO konjakom, što je sve ispravno. No, ideja još uvijek mladog gospodina Ferenčaka da nam zamiješa ponoćni koktel baziran na gorkom piću od artičoka hrabra je, ingeniozna i apsolutno funkcionalna. Ferenčakov koktel dodatno nam je uljepšao lijepu večer u Noelu.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Škampi na Noelovom meniju Forest by the Sea mogli bi se servirati u pariškim restoranima visoke kuhinje

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min