Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EKLERI S VITELLOM TONNATOM UMJESTO TELETINE ISPOD PEKE Kako je Vinodol postao najsubverzivniji masovni restoran u Hrvatskoj

vinodol

Evo izbora tipičnih jela s Vinodolovih tjednih menija unatrag godinu dana:

  • Ekleri s vitellom tonnatom
  • Hobotnica s umakom od jagoda
  • Wellington od fazana 
  • Beef Wellington s umakom foyot 
  • Mesna štruca s ganacheom od gusjih jetara
  • Srdele sa žara sa salsom verde na domaćoj pogači 
  • Ceviche od jadranske plave tune
  • Tartar od jelena s majonezom od lješnjaka i kruhom od pira
  • Tart od kozjeg sira, volujskog srca i borovih  češera
  • Pavlova s divljim šparogama i maceriranim jagodama

Ne, ovo nije jelovnik nekog modernističkog restorana autorske kuhinje. Ovo je, ponavljamo, izbor najatraktivnijih i najzanimljivijih jela zagrebačkog nacionalnog, “konzervativnog” restorana Vinodol. Mnoga od tih jela postala su hitovi. Uobičajena predodžba o Vinodolu svodi se na pečenu teletinu, janjetinu, zagrebački odrezak, možda brudet, pašticadu i sarmu. Ta jela jesu među najprodavanijima u najvećem masovno popularnom restoranu u centru Zagreba. No, ta jela već neko vrijeme nisu tipična za Vinodolov gastronomski izričaj.

vinodol-gljive
Smrčci punjeni dagnjama na kremi od čičoke

Ona su na meniju zbog dva razloga: prvo, Vinodol, ispravno, želi biti pažljiv prema navikama stalnih gostiju, i drugo, ta je jela lako pripremati u velikim količinama. No, stvarni sadržaj, stvarni karakter današnjeg Vinodola predstavljaju jela s liste koju smo nasumce sastavili: moglo bi ih biti bar još desetak, koja zvuče neobičnije,”radikalnije” i drastično mijenjaju starinski Vinodolov imidž.

Moderni, postpandemijski Vinodol ustvari predstavlja najveću subverziju na zagrebačkoj i hrvatskoj restoranskoj pozornici. Gostima koji su, dakle, desetljećima navikli dolaziti na pečenu teletinu i klasičnu pašticadu, sada se serviraju ekleri s vitellom tonnatom i Wellington s fazanom, hobotnica s umakom od jagoda, i još desert s divljim šparogama. Da ne spominjemo briljantnu gustu juhu od čičoka s crumbleom od raženog kruha. Ova velika gastronomska subverzija nije rastjerala Vinodolovu brojnu publiku. Naprotiv, restoran je, primjerice, prošle srijede za ručak bio toliko pun, da se u njegovu prostranu blagovaonicu nije moglo ući bez rezervacije.

Vinodolova gastronomska subverzivna akcija upravo mijenja ukus i navike najšire zagrebačke restoranske publike, a da ona toga nije osobito svjesna. I zato Vinodol trenutno igra neobično važnu pedagošku, doslovno prosvjetiteljsku ulogu u zagrebačkoj i hrvatskoj restoranskoj industriji. Iza ove subverzivne i društveno korisne aktivnosti stoje vlasnik Dražen Boban, chef Christian Godinić i par veoma uglednih konzultanata. Svi zaslužuju čestitke za hrabrost, maštovitost i znanje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.