Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon sedam godina eksplozivnog rasta sekundarno tržište vina se stabilizira, očekuje se novi skok cijena Bordeauxa

hospices-2022-aukcija

Sekundarno tržište rijetkih vina ove bi se godine trebalo konsolidirati nakon snažnog rasta 2022. Prema analizi koju je ovih dana objavio Decanter kompilirajući podatke najvažnijih burzi, aukcijskih kuća i mišljenja stručnjaka, rijetka vina i dalje su sve privlačnija investicija. Alternativna, ali sve popularnija.

Prema Bordeaux Indeksu cijene su lani rasle 13 posto, rast se usporio prema kraju godine ali je ostao na ukupno 10 posto, jači od prosjeka. Po najvažnijim regijama cijene su ponovno uglavnom dvoznamenkastim stopama i to visokim: Burgundija 30 posto, Champagne 23 posto, Italija 15 posto, Bordeaux 9 posto, Amerika (Kalifornija) 8,3 posto. 

Liv-ex 1000 Indeks rastao je 13 posto prošle godine, s malim padom na samom kraju godine. Trgovci kažu da se osjećaj na tržištu “mekšao” zbog inflacije, ali da ono pokazuje impresivnu stabilnost s obzirom na kretanja u drugim vrstama ulaganja.  Nedavno istraživanje među članovima Liv-exa pokazalo je da je 21 posto njih prilčno pesimistično prema 2023. a 34 posto ih je “neutralno”. Ostali su prilično ili vrlo optimistični. 

Sekundarno tržište rijetkih vina neprekidno raste od 2015. cijene su dosegle nekad nezamislive razine, posebno cijene burgundskih vina koja su u svojim najvišim linijama, kao i najjača bordoška vina, postala nedostupna velikom dijelu publike koja je godinama uživala u njima. Rijetka vina, nekad scena velikih konosera i kolekcionara, postala su igra bogataša. No, logično je i da se tako agresivno tržište počne smirivati. Korekcije cijena u nekim segmentima već su počele. Odnos ponude i potražnje u prosincu 2022. bio je 0,7, a godinu dana ranije u istom razdoblju 1,86. No sve iznad 0,5 posto i dalje se smatra znakom rasta. U Sotheby’su, gdje je zadnjih desetak godina oborena masa rekorda u aukcijama rijetkih vina, smatraju da će se cijene najskupljih vina stagnirati i neznato pasti ali da će potražnja i dalje biti velika.

S obzirom na današnji ritam vinske industrije, kažu u Sotheby’su, svako vino s ozbiljnim starijim godištem je tražena roba, posebno ako nije precijenjeno, zbog čega kažu da raste potražnja za šampanjcima. Upravo izjednačavanje i stagniranje cijena na vrhu uz konstantnu potražnju trgovcima rijektim vinima daje sigurnost da će ova godina biti stabilna unatoč nepovoljnim makroekonomskimi faktorima. Bogati kupci koji uglavnom kupuju na aukcijama relativno su neosjetljvi na ekonomske krize i ratove.  Dugoročno, i dalje svi očekuju snažan rast. Uostalom, radoblja rasta i konsolidacije standardna su dinamika sekundarnog tržišta vina.

Svi će pažljivo pratiti kako će na cijene utjecati ponovno otvaranje Kine nakon covida koje bi moglo vratiti rast cijena Bordeauxa na nekadašnje dvoznamenkaste stope. Drugi važan trend je utjecaj klimatskih promjena na vinograde u Burgundiji. En primeur berbe 2021. bio je količinski puno manji nego i nače, pa kupci imaju percepciju da se proizvodnja zbog klime smanjuje i da najbolja burgundska vina treba na vrijeme kupovati što im diže cijenu. Treći segment je vrijednost bordoških vina, jer s golemim rastom cijena Burgundije i sve jačim rastom Champagne vrhunski Bordeauxi postaju puno bolja vrijednost za novac nego prije, pa trgovci tu očekuju novi rast interesa i cijena. Iako su lani cijene Bordeauxa rasle 9 posto, puno manje od Burgundije i Champagne, cijene pojedinih bordoških prestižnih etiketa poput Chateau Petrusa i Figeaca, daleko su nadmašile taj trend.  Na aukcijama je globalno najveći interes vladao za burgundsku Domaine Leroy, sanduk Clos de Vougeota 1996 u Hong Kongu je lani prodan za 60 tisuća dolara. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.