Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PODACI MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE Hrvati konačno jedu malo više ribe. Potrošnja je 2021. bila najveća otkad se bilježi

mikroplastika-ribarnica

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je podatke o potrošnji ribe u Hrvatskoj. Nažalost, najnoviji podaci koje imaju su iz 2021. godine, ali to je vjerojatno maksimalna brzina kojom su sposobni raditi. Prema statistikama Ministarstva, potrošnja ribe raste. U Hrvatskoj je 2021. potrošeno 22,90 kilograma ribe po glavi stanovnika, što je 18,6 posto više u odnosu na godinu ranije, kad je potrošnja bila 19,30 kilograma. 

Izračun je napravljen na temelju ponude ribe na tržištu, odredišta proizvoda i potrošnju u turističkoj sezoni kada ribu jede veliki broj stranaca, čija se potrošnja oduzima od ovih statistika. U 2020. godini ponuda ribe je padala u odnosu na prethodnu godinu, a u 2021. rasla.   Neto ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture dostupa stanovnicima Hrvatske (bez turista) u 2021. je iznosila 88,8 tisuća tona, 13,7 posto više u odnosu na 2020. godinu i 20 posto više od neto ponude u 2018. godini. U 2020. godini je neto ponuda iznosila 78,1 tisuću tona, četiri posto manje nego  2019. godine, ali više nego 2018. godine. 

“Potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika (per capita) u Republici Hrvatskoj iznosila je u 2020. godini 19,30 kilograma per capita, a u 2021. godini 22,90 kilograma, što predstavlja zaista značajno povećanje, osobito u odnosu na 2018. godinu kada je potrošnja iznosila 18,06 kilograma per capita”, objavljeno je u priopćenju Ministarstva poljoprivrede koje prenosi Hina. Upozoravaju da treba imati na umu da je u 2020. rastao ulaz sirovine u prerađivačkoj industriji radi covida koji je potaknuo veću potražnju za ribljim konzervama.  U kontekstu Europske unije, Hrvatska je po potrošnji negdje na sredini, a potrošnja u 2021 najveća otkad se bilježi.  

“S obzirom na to da je prosječna potrošnja država članica EU 24,4 kilograma per capita, s tim da ona zapravo varira od nekih 5 kilograma po glavi stanovnika u Mađarskoj do gotovo 57 kilograma u Portugalu, smatramo da je Hrvatska na dobrom putu i da unatoč izazovima s kojima se cijeli svijet suočio, možemo biti zadovoljni rezultatom i činjenicom da se riba ipak nalazi u dovoljnim količinama na našim tanjurima”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. U narednim godinama očekuje se da se potrošnja ribe stabilizira, a tek će se za tri ili četiri godine ritmom kojim Ministarstvo obrađuje podatke, znati kako je na potrošnju utjecala inflacija. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.