Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ULIČNA LISTA Deset povijesno najvažnijih street food restorana u Zagrebu, od Mundoake do Soli

mundoaka-terasa

Street food je izraz na koji se već godinama naslanja hrvatska industrija festivala hrane, od burger festivala i pizza festivala, do Adventa. Što je i normalno, jer se sva hrana s tih festivala doslovno priprema i jede na ulici. Međutim, neki od najboljih primjera zagrebačkog street fooda, u širokom značenju žanra, uglavnom nikad nisu izlazili na ulicu, kao što pokazuje i lista najznačajnijih street food lokala u glavnom gradu unatrag više od. deset godina.

1. Mundoaka, Petrinjska 

mundoaka-prostor

Mundoaka Tvrtka Šakote učinila je termin street food najpopularnijom gastronomskom sintagmom u Hrvatskoj. I danas, poslije skoro deset godina, pamtimo nevjerojatne gužve u Mundoaki, kao i Šakotinu sicilijansku pizzu i gnude. Chef Šakota definirao je moderni street food u Zagrebu i u Hrvatskoj.

2. Karijola, Kranjčevićeva

karijola2019-koromac

Karijola je bila prva moderna pizzeria u Zagrebu. Prije Karijole skoro sve zagrebačke pizzerije stavljale su na tijesto sir i šunku za pizzu, a gotovo nitko nije čuo za bivolju mozzarellu .

3. O’Hara, Ivane Brlić Mažuranić

ohara-pizza-ljuta

O’Hara Marina Vanjka prva je afirmirala napoletanu kao dominantni stil pizze. Vanjkovi učenici i danas peku pizze po cijeloj Hrvatskoj.

4. Burgeraj, Preradovićeva

burgeraj

S Burgerajem počinje razdoblje modernih burgera u Zagrebu i Hrvatskoj. Burgeraj je, među ostalim, na domaću gastro scenu doveo smash burgere, s kojima se u zadnje vrijeme ponosno hvale i veći lanci. Burgeraj od otvaranja do danas burgere radi isključivo od svježeg mesa, koje se melje u lokalu.

5. Marinada, Teslina

marinada-ponuda

Marinada je, nažalost, trajala kraće od godinu dana. Međutim, Marinada je, uz pulski ribarski brend Hook and Cook, bila prvi suvremeni lokal u Hrvatskoj (prastaru Srdelu Snack ne računamo), koji je afirmirao jela od plave ribe u street food formatima. Tunaholic se pojavio pet godina kasnije.

6. Saralee’s Thai Street Food, Iblerov trg, Branimirova

khaos-g

Kiosk gospođe Saralee, koji je prvo radio pod imenom Khaos Thai, jedna je od najautentičnijih i najseksi gastro adresa u Zagrebu. Pedesetak metara oko Thai Street Fooda sve miriše kao da ste na tržnicama u Bangkoku

7. Taco’s and burger Barr, Jurišićeva

tacos6

Taco’s and burger Barr bio je kratkotrajni zajednički projekt Tvrtka Šakote i Marina Medaka, koji je Zagrepčanima pokazao kako bi trebala izgledati prava taqueria. Danas se u tom dvorišnom prostoru na početku Trga bana Jelačića nalazi Kai, izvrstan mali restoran kreativne kuhinje koji kombinira različite tradicije street fooda.

8. Restorani Vida Nikolića

torikaya-ramen

Chef Nikolić donio je u Zagreb sve moguće formate azijskog street fooda, od zelenog curryja do ramena, na kojem se bazira Torikaya. Nikolić je unatrag šest godina vodio ili konzultirao više od deset hrvatskih restorana. Nikolićev utjecaj na našu svakodnevnu prehranu puno je veći nego što to zna većina gostiju koja jede po zagrebačkim i hrvatskim fusion restoranima. 

9. Sol, Trg bana Jelačića

sol-g

Mate Janković je u Soli osmislio nekoliko jela, koja bi trebala ostati trajni klasici hrvatskog street fooda, poput inside out pašticade i profiterola s dimljenim vrhnjem i gackom pastrvom. 

10. Lari & Penati, Petrinjska

lari-penati-g

Lari i Penati neka su vrsta zagrebačkog pra street fooda, s vrlo dobrim klasičnim internacionalnim sendvičima, velikim salatama, pilećim krilcima ali i jelima koja izlaze iz žanra, poput rižota i gusjih jetara. Lari i Penati važna su zagrebačka gastronomska institucija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.