Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rossi Brothers iz Vižinade simboliziraju novu, stručnu i strastvenu generaciju istarskog vinarstva

rossi-g

Luka Rossi, u ranim tridesetim godinama, predsjednik je Vinistre i menadžer obiteljske destilerije u Bajkinima kraj Vižinade. Mlađi brat Marko Rossi glavni je enolog vinarije koja proizvodi više od 100 tisuća litara s više od osamnaest hektara vinograda na bijeloj zemlji zapadne Istre. Filip Rossi, sommelier, najmlađi je član Rossi Brothers, odgovoran za maloprodaju i degustacije.

Mladi gospodin Rossi zadužen je za destileriju, ali i za degustacije u vinariji. Filip Rossi vrlo dobro poznaje povijest klasičnog europskog vinarstva. Braća Rossi jedinstvena su pojava na istarskoj vinskoj sceni. Oni su razoružavajuće mladi, prepuni entuzijazma i pametno, racionalno ambiciozni.

Njihov otac, visoki, srdačni Marino Rossi. član jednog od suvremenih templarskih redova, počeo je komercijalno buteljirati vina prije dvadesetak godina  Mnogo je važnija činjenica da se obitelj Rossi doslovno oduvijek profesionalno bavi vinogradarstvom i vinarstvom.

Rossi su doselili u Vižinadu 1885. godine. I od tada žive od poljoprivrede i vinogradarstva. Marino Rossi nikad nije radio u uredu, državnoj službi ili tvornici. Ni njegov otac, ni njegovi sinovi. Rossi su uvijek živjeli od zemlje i vina, što ih čini zaista autentičnim i jedinstvenim.

Prošlog četvrtka oko podneva prvi out smo posjetili vinariju Rossi, novo, veliko postrojenje izgrađeno unatrag dvije godine, s prostranom kušaonicom i lijepom, osunčanim terasom.  Probali smo, kao i svugdje, desetak vina iz podruma, i nekoliko buteljiranih vina, uključujući impresivniu Decanterovu zlatnu malvaziju Templara Riserva iz 2017. godine.

I starija i ovogodišnja vina doimaju se dobro, veoma dobro i odlično, što osobito vrijedi za bačve s prestižnog položaja Monte d’Oro. O Rossijevim vinima detaljno ćemo pisati u Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice. No, važnijim od samog tastinga čini nam se dojam da braća Rossi spadaju među one rijetke nove vinare koji mogu bitno unaprijediti istarsku i hrvatsku vinsku industriju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.