Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo nekoliko novih Izakayinih jela i koktela. Green Cocktail s wasabijem možda je najuspješniji gastronomski koktel u Zagrebu 

Probali smo nekoliko novih Izakayinih jela i koktela. Green Cocktail s wasabijem možda je najuspješniji gastronomski koktel u Zagrebu.

Green Cocktail, kojeg je splitski barmen Marino Karinja napravio za zagrebačku Izakayu, bazira se na votki Gorbatschow, zelenom charteuseu i wasabiju. Koktel je oštar, ali precizno izbalansiran, herbalno-slatko-slan, blago pikantan i prepun originalnog karaktera; teško ga je ne zapamtiti, i još je teže ne poželjeti drugu rundu, pa smo popili dva.

No, najvažnija osobina Green Cocktaila jest da se odlično slaže s Izakayinom hranom. Riječ je o primijenjenom gastronomskom koktelu kojeg bi trebalo naručivati uz nigiri s flambiranim otorom, kao i uz Izakayine zdjele pokea i donburija.

Danas smo u Izakayi u Selskoj, osim Green Cocktaila, probali nekoliko novih jela, koja ne mijenjaju filozofiju ovog jako popularnog sushi/fusion restorana, nego je zapravo amplificiraju.

Tipičan je primjer donburi s govedinom, koji se u novoj, pojačanoj varijanti radi sa zapečenim trakicama ramsteka, pohanim kuhanim jajem i strugotinama katsuobushija; katsuobushi može biti sušena palamida, kao i sušena tuna, i u obje je varijante prepun umamija, koji ovom žestokom donburiju pruža gotovo eterični kontrast.

Poke s tunom mariniranom u korijanderu plemeniti je street food klasik. Tuna danas nije bila crvena, što je dobro. Kad u restoranu  dobijete ili kad u ribarnici kupite precrvenu tunu, to najčešće znači da je meso bilo tretirano natrijevim nitratom (E 250) koji smeđu ili blijedu boju pretvara u jarko crvene nijanse netom ulovljene tune, kakva, uglavnom, ne postoji na tržištu.

Nigiri od flambiranog otora bio je, očekivano, najukusnije jelo današnjeg kušanja: riža je bila mlaka do topla, baš kako treba, a tuna se topila u ustima.

I dok nigiri s torom predstavlja visoku stranu Izakaye, bao s karaageom Izakayina je street food legitimacija: piletina je bila hrskava i blago ljuta, a bao paperjasto lagan.

Izakaya je i danas oko jedan bila jako dobro popunjena. Koncept široko dostupne, a dobre azijske hrane, uz par iskaza visokog stila, poput tora i Green Cocktaila, već se skoro dvije godine pokazuje iznimno uspješnim.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.