Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJVEĆI BLAGDANSKI RESTORANSKI VODIČ 46 restorana za dugi vikend u Istri i na Kvarneru

navis-pristaniste-g

Pola Zagreba za Uskrs se preselilo na more. Uglavnom u Istru i na Kvarner. Tu je još i puno Austrijanaca, Slovenaca, Nijemaca i drugih obožavatelja sjevernog Jadrana. Stoga smo odlučili prirediti dosad najveći regionalni restoranski vodič. Naš Blagdanski restoranski vodič obuhvaća 46 istarskih i kvarnerskih restorana.

U vodiču nema rovinjskog Montea jer na njegovoj web stranici piše da je još zatvoren, a na telefon se nitko ne javlja. Vodič je podijeljen u dvije grupe: fine dining, bistroi, konobe i žanrovski restorani. Svi su restorani poredani po abecedi.

FINE DINING

1. Agli Amici, Rovinj, Michelinova zvjezdica

Agli Amici obitelji Scarello uzoran je primjer moderne regionalne gastronomije i upravo savršenog restoranskog servisa.

2. Alfred Keller, Alhambra, Mali Lošinj, Michelinova zvjezdica

keller-alhambra

Alfred Keller nalazi se u jednom od najluksuznijih hrvatskih hotela, ima prekrasnu terasu, opširnu internacionalnu vinsku listu i otmjeni fine dining jelovnik.

3. Cap Aureo, Grand Park, Rovinj

Cap Aureo Jeffreya Velle svakako je najmoderniji restoran visoke kuhinje u Istri, a uz zagrebački Nav i u Hrvatskoj. Cap Aureo je gastronomski spektakl.

4. Luciano, San Canzian, Buje

luciano

Chef Pavo Klarić u San Canzianovom restoranu Luciano bavi se hedonističkom hotelskom visokom kuhinjom.

5. Marina, Novigrad

marina-interijer

Marina Gaši nikad nije bolje kuhala. Riječ je o vjerojatno najboljem ribljem fine dining restoranu u Hrvatskoj.

6. Matsunoki, Bellevue, Mali Lošinj

matsunoki-g (1)

Matsunoki je luksuzni japanski restoran s iznimno atraktivnim ambijentom i odličnom vinskom kartom

7. Navis, Opatija

navis-pristaniste1

Navis je fine dining restoran istoimenog design hotela, u kojem chef Tino Sinožić nadahnuto barata sezonskim sastojcima, škampima i oboritom ribom. Terasa je jedna od najljepših na Kvarneru.

8. Nebo, Hilton Costabella, Rijeka, Michelinova zvjezdica

Chef Deni Srdoč u fenomenalnom ambijentu Neba povezuje okuse raznih hrvatskih regija.

9. Nobilion, Ikador, Ika

ikador-nobilion-terasa

Chef Dino Knežević veliki je poštovatelj sezonskog i lokalnog: šparoge, bob, listovi, škampi, janjetina i jagode dominiraju njegovim aktualnim menijima. 

10. Pergola, Zambratija

Fabricio Vežnaver virtuozan je i maštovit chef, koji već godinama impresionira profesionalnu zajednicu i širu publiku.

11. Plavi podrum, Opatija

plavi-podrum-terasa

Plavi podrum drži najbolje, najsvježije i najsezonskije sastojke na Kvarneru i u Istri. Vitrina s ribama uglavnom je fascinantna. Plavi podrum jedan je od najboljih hrvatskih restorana.

12. San Rocco, Brtonigla

san-rocco

San Rocco se bavi sofisticiranim, modernim hotelskim fine diningom. Terasa s pogledom na maslinike i bazen primjer je istarskog ladanjskog ugođaja.

13. Spinnaker, Poreč

Jedini porečki fine dining restoran posvećen je lokalnom, umjereno modernističkom i vrlo preciznom kuhanju.

14. Tekka, Rovinj

tekka-rovinj

Zagrebačka Tekka već je dugo godina najbolji japanski restoran u Hrvatskoj. Rovinjska Tekka jednako je dobra kao zagrebačka Tekka.

BISTROI, RIBLJI RESTORANI, KONOBE, STEAKOVI, PIZZA

1. Alla Beccaccia, Valbandon

beccaccia

Lani smo u ovoj proslavljenoj konobi jeli prilično prosječno. No, nadamo se da je to bio samo loš dan. Alla Beccaccia, kojoj treba malo svježiji pristup ugostiteljstvu, velika je institucija istarske gastronomije.

2. Badi, Umag

badi-2

Badi je gastronomski bistro, koji posjeduje elemente fine dininga, ali i klasičnog ribljeg restorana. Vinska  karta je jako, jako dobra.

3. Blu, Rovinj

blu-couvert

Blu je moderni gastronomski bistro, na fantastičnom položaju, par metara od mora, s pogledom na zidine starog Rovinja.

4. Bokoon, Funtana

bokoon-g

Bokoon je tradicionalna, rustikalna konoba u autokampu Funtana. Hrana je vrlo dobra, uređenje beskrajno simpatično, a glavni konobar Edi već je ušao u legendu.

5. Buščina, Buščina (između Umaga i Buja)

buscina

U Buščini nam prije nekoliko godina nisu htjeli primiti karticu koja je bila uredno istaknuta na vratima restorana. Međutim, kad je riječ o hrani, Buščina spada među bolje istarske konobe.

6. Čok, Novigrad

cok-1

Čok je jedan do najboljih bazičnih ribljih restorana u Istri. Šteta je ne naručiti brancina na pari.

7. Divino, Poreč

divino

Divino je riblji restoran sa sve ambicioznijim, modernim kuhanjem. Vinska karta je veoma dobra.

8. Fakin, Motovun

Fakin u vlasništvu velikog vinara Marka Fakina, klasična je istarska konoba čiji je prvi meni postavio renomirani chef Zdravko Tomšić. Pogledi s terase dramatični su i nezaboravni.

9. Ganeum, Lovran

ganeum-terasa

Ganeum chefa Roberta Benzije varira između gastronomskog bistroa i fine dininga. Benzia zna biti spektakularan s ribom, a osobito sa škampima.

10. Giannino, Rovinj

giannino (1)

Giannino je najstarija rovinjska gastronomska institucija, koja još drži solidnu razinu.

11. Jist, Viškovo

Jist iznad Rijeke najbolji je steakhouse na sjevernom Jadranu. Osim internacionalne kolekcije steakova, Jist uredno drži nekoliko vrsta kavijara i vrhunska gusja jetra.

12. Johnson, Mošćenička Draga

r-johnson

Johnson je vrhunski riblji restoran, čiji vlasnici njeguju nježan, senzibilan pristup uvijek svježim ribama, rakovima i školjkama.

13. Kantinon, Rovinj

kantinon-3

Rustikalna i prostrana konoba na rovinjskoj rivi dobro je mjesto za ljubitelje srčanije hrane.

14. Morgan, Bracanija

morgan-terasa

Morgan je otmjeni restoran s elaboriranim jelima od mesa i povrća, i nevjerojatnim pogledima na zelenu Istru. Obavezno tražite stol na terasi.

15. Nami, Opatija

nami-uramaki

Nami je korektan i atraktivno uređen sushi bar na glavnoj opatijskoj ulici.

16. Nono, Umag

Nono je klasična konoba općeg tipa, koja drži baš sve, od pršuta, špaleta i kobasica, do žive ribe. Nono nije skup, i trudi se oko detalja, što ga čini iznimno popularnim.

17. Ox, Poreč

ox-porec-g

Ox je novi steakhouse s vrlo solidnim mesom, odličnim pivom, razmjerno niskim cijenama vina i ponešto amaterskih pogrešaka u nabavi i servisu.

18. 2.Peron, Cerovlje

2-peron

2.Peron je zabavan bistro na napuštenoj željezničkoj postaji, koji peče vrlo dobre steakove, drži solidnu tjesteninu i prilično ukusne jednostavne kolače.

19. Puntulina, Rovinj

puntulina

Puntulina je klasični riblji restoran, koji doslovno visi iznad mora. Pokušajte rezervirati stol na terasi.

20. Primizia, Brtonigla

primizia

Drugi restoran obitelji Fernetich, vlasnika San Rocca, ekstremno je popularan zbog jednostavnih ali sofisticiranih sezonskih jela i toplog ugođaja. Fritaje su im izvrsne.

21. Rio, Rovinj

rovinj-rio-restoran

Rio je neodoljivi mali bistro na rovinjskoj rivi, s genijalnim konobarom Davideom Kmetom, i nekoliko pouzdano finih jela poput tartara od tune.

22. Rivica, Njivice, Krk

rivica-njivice

Rivica je izvrstan, klasični riblji restoran sa solidnom vinskom kartom.

23. Rumore, Labin

Rumore spada među najbolje pizzerije u Hrvatskoj i među pizzerije s najboljim pogledom u Hrvatskoj. Napoletana je zaista prvorazredna.

24. Toni, Zambratija

Toni je jedan od boljih istarskih konvencionalnih ribljih restorana. Nadamo se da uvijek nasmijani samojed Obi i dalje dočekuje goste.

25. Tramerka, Opatija

Tramerka je bila vjerojatno prva moderna konoba na Kvarneru. U Tramerki je radio nezaboravljeni Andrej Barbieri.

26. Trošt, Vrsar

trost

Trošt je veoma dobar i iznimno popularan riblji restoran.

27. Valle Losca, Opatija

Valle Losca je šarmantna konoba u centru Voloskog, s izvrsnim sastojcima i kompetentnim kuhanjem.

 28. Vela vrata, Beram

vela-vrata

Vela Vrata su kombinacija steakhousea i konobe. Vella Vrata smještena su odmah iznad duboke, bajkovite, tamnozelene šume.

29. Viking, Limski kanal

viking

Viking je izvrstan riblji restoran specijaliziran za školjke iz obližnjeg uzgajališta, i za velike rakove. Viking gotovo svakodnevno drži hlapove, jastoge i žive škampe.

30. Vodnjanka, Pula

vodnjanka-pula

Vodnjanka je već dugo najbolji pulski restoran. Radi se o opuštenom, gastronomskom bistrou, u kojem se maštovito koriste svježi sastojci s tržnice i ribarnice.

31. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-g

Chef Stiven Vunić i sous chef Jurica Obrol od Zijavice su stvorili jednu od najatraktivnijih kvarnerskih gastronomskih destinacija. Zijavica radi skoro isključivo s dnevnim ulovom

32. Yacht Club, Opatija

Yacht Club je dobar, bazični riblji restoran sa solidnom vinskom kartom i nekoliko šampanjaca koji se toče na čaše. Bollinger na čaše diže nivo svakog restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.