Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREDVIĐA LI STAR TREK PONOVNO BUDUĆNOST? U novoj sezoni serije kapetan Picard ide u berbu s dronovima i hologramima

picard-1

Počela je nova, druga sezona popularne serije Star trek – Picard, koja prati život kapetana Jean Luc Picarda nakon umirovljenja sa svemirskog broda Enterprise. U uvodnoj epizodi serije kapetan Picard je usred berbe u obiteljskim vinogradima u Francuskoj. Scene su snimane u Kaliforniji, a vinariju Picard glume vinogradi i vinarija Sunstone nedaleko Santa Barbare.

Fanovi Star Treka duboko su uvjereni da ova ingeniozna franšiza redovito predviđa budućnost. Pa tako ovih dana raspravljaju i u kolikoj mjeri Picardova berba predviđa budućnost vinske industrije. Dok Picard obilazi loze sa svojim psom, mali dronovi lete iznad njih, skeniraju grozdove i listove i određuju što je optimalno za branje. Grožđe zatim teleportiraju s trsova direktno u raslađene košare u kojima leti u vinariju.  

Na ulazu u vinariji, dvije žene na hologramskim projekcijama rade analitiku grožđa u realnom vremenu, a etikete se na bocama materijaliziraju same, po unaprijed određenom programu. Ipak, ni u budućnosti proizvodnja vina, smatraju scenaristi Star Treka, neće biti moguća bez čovjeka. Samo znanje i nos vinogradara i vinara mogu proniknuti u karakter berbe i odrediti što će se raditi s grožđem. 

Ova futuristička vizija možda i nije toliko nestvarna. Sjetimo se što su autori Zvjezdanih staza do sad predvidjeli, a obistinilo se: pokretna vrata, mobilne telefone i slične komunikatore, tablete, replikatore (3D printeri), videokonferencijske veze, medicinske trikodere, holograme i holodecke, elektroničke „prevoditelje stranih jezika“, a provode se i uspješni eksperimenti teleportacije…. Zašto onda za sto godina ne bi berbu obavljali dronovi?

Prema Star Trek kanonu obiteljski vinogradi obitelj Picard nalaze se u jugozapadnoj Francuskoj, u Castelnau d’Auzan Labarrère u departmanu Gers, kraju poznatom po proizvodnji Armagnaca a ne vina. To je prva nejasnoća u scenariju. Zašto scenaristi Picardovu vinariju nisu smjestili u Burgundiju, ili Bordeaux il neku drugu poznatu francusku vinsku regiju? 

picard-g

Prema drugim referencama, vinarija obitelji Picard jest u Bordeauxu i obitelj je u njoj proizvodila vino u prvoj polovici 23. stoljeća. Godine 2234. uzorci Picardovih mladih vina kušali su se na tastingu koji je Jean Lucov brat Robert organizirao na Starfleet Akademiji. Prije  2035. Chateau Picard je dobilo oznaku apelacije Appellation Bordeaux contrôlée. Iste godine, vinarija je dobila Certifikat izvrsnosti od Udruženja vinara sa Zemlje, za berbu 2305. U certifikatu se spominje apelacija.  

Prema trećim pak izvorima, Chateau Picard je u Le Barreu u Burgundiji gdje je Jean-Luc Picard rođen, ali naziv chateau tipičan je za bordoške vinarije, u Burgundiji se vinarije nazivaju domaines.  

Budući da je Jean-Luc napustio obiteljsko imanje, za vinariju se brinuo njegov brat Robert, nakon Robertove smrti netko je odrađivao posao nekoliko godina, a Picard je preuzeo kad se skinuo sa Starfleeta, od berbe 2386. I tu postoji nekoliko sporova oko godina jer se ne poklapaju. Nadalje, najpoznatije Picardovo vino je Bourgogne Picard. Što ne znači ništa. Bourgogne nije sorta već apelacija, ali budući da Picardova vinarija nije Burgundiji, njegova vina ne mogu imati nijedan specifičan element označavanja burgundskih vina.  

picard

Star Trek je poznat po čitavom paralelnom svijetu koji su oko njega izgradili fanovi i scenaristi, pa ni Picardovo vino nije zanemareno. Pojavljuje se na nekoliko mjesta u kanonu. 

U Star Trek: Discovery, kapetanica Georgioiu (Michelle Yeoh) u sobi na USS Shenzhou ima bocu Château Picarda iz berbe 2349. Epizoda obrađuje period otprilike 49 godina prije nego što je Jean-Luc Picard uopće rođen, a berba vina je 56 godina starija njega, što znači da obitelj Picard generacijama proizvodi vino.  

U Star Trek Nemesis, ekipa dijeli bocu Château Picarda nakon što je Data ubijen. Oživljavajući emocije admirala Kirka u Potrazi za Spockom, Jean-Luc nazdravlja: “Odsutnim prijateljima.” Boca je iz berbe  2267, što znači da je grožđe brano usred petogodišnje misije kapetana Kirka u The Original Series, što opet prethodi Picardovu rođenju i znači da je vino došlo iz vrlo dobre godine.

U stvarnosti, Chateau Picard postoji u Bordeauxu, u Saint-Estepheu. Vinarija je 1932. klasificirana kao Cru Bourgeois. Chateau Picard je povodom novih sezona serije buteljirao vino pod posebnim etiketama koje izgledaju kao izmišljene etikete u Star Treku. Picardov komplicirani odnos prema obiteljskoj vinariji sjajan je element novih sezona Star Treka. Šteta je da su scenaristi tako aljkavi oko detalja. Malo informiranosti cijelu bi priču o vinariji Picard učinilo još inspirativnijom.

U otvornoj sceni berbe u novoj sezoni, mora se reći, dosta je detalja ispravljeno i dosljednije. S Time Is On My Side Irme Thomas u pozadini, dronovi lete nad vinogradima zasađenima s velikim razmakom među redovima, što znači da nije riječ o vrhunskom vinogradu u Bordeauxu. Na drvenim sanducima u kojima su Picardova vina piše Grand Vin de Bordeaux, što označava najbolje vino pojedine vinarije. Vina su buteljirana u bordoške boce i svi su dobro raspoloženi.

Nije doduše jasno zašto Picard drži bačve na suncu i zašto usred berbe vidimo sanduke i sanduke buteljranih vina a samo u tri kadra grožđe (koje izgleda kao stolno a ne vinsko), no sve skupa ukazuje na to da Jean-Luc Picard pod stare dane iskreno uživa u proizvodnji vina, bez velikih komercijalnih ambicija. A vinogradari sve više koriste dronove, doduše još ne za berbu nego za skeniranje tla, nadzor vinograda i mjerenja koja im omogućavaju optimalni tretman grožđa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.