Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otkako je postala morsko predgrađe Zagreba, Opatija je turistički i gastronomski procvala

kvarner
Kvarner, Opatija

U subotu oko ručka opatijski su restorani i kafići, ružnom vremenu usprkos, bilo otprilike jednako puni kao lokali u centru Zagreba usred subotnje špice (i sretali smo ljude na koje inače nailazimo u Masarykovoj i Teslinoj). Na prenatrpanim parkiralištima bilo je više automobila zagrebačkih nego riječkih tablica. U redu, prošlog su se vikenda u Opatiji održavali VAPT i Dora. No, nije riječ samo o prošlom vikendu.

Opatija je u zadnje vrijeme više manje puna i izvan sezone, o čemu govori razmjerno velik broj stalno otvorenih hotela i restorana, kao i njihovi prometi. Primjerice, luksuzni hotel Ikador u Iki prethodnih se godina zatvarao početkom studenog.

Sada je, međutim, neprekidno otvoren a njegov restoran Nobilion mora formirati liste čekanja za posebne tematske večere vikendima. Sommelier Klaudio Jurčić rekao nam je da je Bevandin restoran redovito pun.

Navis je jedan vikend krajem siječnja bio toliko pun, da gotovo nismo uspjeli pronaći mjesto za parkiranje. O Plavom podrumu ne treba posebno govoriti. Nebo Denija Srdoča također normalno radi i u zimskim mjesecima, kao da je riječ o gradskom a ne turističkom restoranu smještenom u resortu. Naposljetku, 1. siječnja 2022. opatijski su restorani bili toliko prebukirani da nismo imali gdje ručati, pa smo otišli u Jist iznad Rijeke (i nismo požalili, naprotiv).

U ovo doba godine Opatiju posjećuju gosti iz Austrije, Slovenije, Beograda, ali su uvjerljivo najbrojniji Zagrepčani. Tijekom pandemije Opatija se za Zagrepčane pokazala najbližim i naugodnijom izlazom iz klaustrofobičnog stanja u kojem smo svi živjeli. A Opatija, hvala Bogu, ima ponešto za ponuduti.

Na samo devedeset minuta vožnje od centra Zagreba možemo birati između više od deset dobrih do odličnih restorana, nekoliko vrhunskih i dosta korektnih hotela, sve to po cijenama koje nisu pretjerane i u arhitektonski i prirodno vrlo ugodnom ambijentu.

Opatija je zadnje dvije godine izvan pune sezone postala morsko predgrađe Zagreba, što je s obzirom na dobru cestovnu povezanost nešto najprirodnije na svijetu. I kao takva, Opatija izvrsno funkcionira.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.