Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POBJEDA TALIJANSKOG LOBIJA Europarlament ipak nije odobrio da se vino deklarira kao opasan proizvod

europarlament

Glasanje o sveobuhvatnom EU Planu za suzbijanje karcinoma tjednima je izazivalo paniku u europskoj vinskoj industriji. Alarm je uključila talijanska Vlada, nakon što je Europska komisija odobrila dokument posebnog parlamentarnog odbora koji je na Valentinovo poslan na raspravu i glasanje u Europarlament.

Sporno za vinare je bilo to što se u dokumentu, koji bi trebao biti podloga za niz novih mjera i propisa, navodio cijeli niz prijedloga za promjenu kategorizacije vina u proizvod opasan za zdravlje. Autori dokumenta taj su zahtjev temeljili na jednoj studiji koja je dovela u vezu konzumaciju alkohola i rizik za obolijevanje od nekih vrsta karcinoma. Jedan od prijedloga koji je najviše uznemirio vinare je bilo da se na etiketama vina jasno istakne kako njihova konzumacija ugrožava zdravlje.

DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPSKIH VINARA EU vina želi izjednačiti s cigaretama i duhanskim proizvodima

Osim toga, predlagalo se da se vina označe crnim F prema Nutriscoreu, koji bi ih kvalificirao kao proizvod najgoreg nutritivnog sastava. Talijanske udruge, vlada i španjolska udruženja vinara uz nekoliko krovnih europskih udruga, pokrenuli su kampanju u kojoj su upozorili na neutemeljenost i dalekosežnu štetu koji bi usvajanje ovakvih odredbi nanijelo europskoj vinskoj industriji. 

EU vina želi označiti crnim F, novom oznakom za proizvode opasne po zdravlje. Vinari traže intervenciju vlada

Umjesto prijedloga koji je poslala Europska komisija, usvojen je amandman: “Postoji razlika između štetnog i umjerenog konzumiranja alkoholnih pića, konzumiranje samo po sebi nije faktor rizika za oboljenje od karcinoma.” Amandman su podnijeli zastupnici Paolo de Castro (Pd, S&D), Herbert Dorfmann (Svp, Ppe), Pietro Fiocchi (Ecr-Fdl) i Iréne Tolleret (Renaissance, Renew). U obranu statusa vina angažirao se europski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni i talijanski ministar poljoprivrede Agricoltura Stefano Patuanelli.Talijanska vlada poručila je Europarlamentarcima da su “spasili tisuće godina tradicije i kulture.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.