Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EU vina želi označiti crnim F, novom oznakom za proizvode opasne po zdravlje. Vinari traže intervenciju vlada

nutriscore-vino-g

“Dobro, kako smo mogli pasti ovako nisko u regulatornom idiotizmu, u toj  želji da sve prioritiziramo, kompartmentaliziramo i označimo? Dizajneri Nutri-Scorea (francuskog sistema označavanja nutritivne vrijednosti hrane), odlučili su da se na sve boce koje sadrže alkohol, čak i u malim količinama, u svim europskim zemljama stavlja veliko crno F. 

F za što? Da kaže glupom potrošaču da vino i ostala pića sadrže alkohol. Ali zar ne znamo da ga vino sadrži, nije li to već naznačeno na boci? Naravno da jest, ali uvijek moramo učiniti više za dio stanovništva koji mrzi individualnu slobodu i kolektivni zdrav razum.

Za njih reda može biti samo kroz regulaciju, kroz zabrane, kroz uspostavljanje jednoobraznog društva ovaca, bez razmišljanja i stremljenja. Budući da, prema tim ekstremistima, nered dolazi od slobodne volje, on se mora uništiti nuđenjem nedvosmislenog obrasca mišljenja koji proizlazi iz sveprisutnog propisa. Nije više vrijeme za  društveni ugovor po Rousseau već za Hobbesova Levijatana. Red je život, obaveza je njegova svakodnevica”. Ovako je, ogorčeno i precizno, jedan francuski komentator reagirao na novi prijedlog propisa o označavanju vina. 

Nutri-Score je sistem označavanja hrane koji su izmislili francuski znanstvenici i prvo se počeo primjenjivati u Francuskoj. Na temelju niza parametara, nutritivna vrijednost hrane i pića označava se slovima od A do D i bojama od zelene preko žute i narančaste do crvene. A i zeleno označava hranu najviše nutritivne vrijednosti a D i crveno junk food.  tručnjaci koji rade na ovoj klasifikaciji sada predlažu da se na sva vina, piva, destilate, pa i na hard seltzere i sva pića koja sadrže i najmanji postotak alkohola, stavi vidljiva oznaka crnog slova F. Ta bi oznaka značila hranu ili piće opasnu po zdravlje. 

Nutri-Score su su s vremenom preuzele i Belgija, Španjolska, Luksemburg, Njemačka i Nizozemska. Europska komisija ga sada želi uvesti ako obvezan standard označavanja u cijeloj EU. To daje dodatnu težinu svakom prijedlogu, a posebno radikalnim idejama poput  crnog F za vina i druga alkoholna pića. 

Ne treba ni govoriti da je najava izazvala uzbunu u cijeloj Europskoj uniji. Talijanski, španjolski i francuski sindikati i udruge vinara, ministri poljoprivrede vinskih zemalja, na nogama su i traže od svojih vlada da se izjasne i spriječe plan koji smatraju nakaradnim.

“Prijedlog kreatora Nutri Scorea uvreda je znanosti i našem vinskom sektoru, “ objavili su talijanski vinari. “Talijansko vinarsko naslijeđe ne može se vrijeđati  proizvoljnim i obmanjujućim algoritmom. Italija je izborila vodeće mjesto na međunarodnoj vinskoj sceni. Naš izvoz vrijedan je više od 7,1 milijardi eura, to je vrijednost kvalitete i zdravlja. Riječ je o neusporedivom know-howu. Desetljeća povijesti, kulture, tradicije, zalaganja i rada priznatog od najviših međunarodnih tijela sravnjeni su neselektivnim odbacivanjem alkoholnih pića, antialkoholnom orijentacijom koja zabrinjava i koja se očituje i u drugim EU programima poput Plan borbe protiv raka. Ne razlikuju se upotreba i konzumacija od količine alkohola,” poručio je Pietro Paganini, osnivač i predsjednik europskog thnik tanka Competere – Policies for Sustainable Development, koji se bavi održivom prehranom i analizira političko-komercijalnu dinamiku globalne prehrane.

Budući da se Nutri-Score kreira u Francuskoj, bivši talijanski ministar poljoprivrede, danas senator Gian Marco Centinaio, traži očitovanje francuskog predsjednika Emaneuelea Macrona. Talijanski ministar poljoprivrede u Stefano Patuanelli u petak je na sastanku sa  slovenskim kolegom Jožetom Podgoršekom pozvao Sloveniju da podrži Italiju u kampanji protiv crnoga F. Osim za borbu protiv dopune Nutri-Scorea, vinari se mobiliziraju za još jedan sraz s EU birokracijom.

U novom EU Planu za borbu protiv raka, sveobuhvatnom programu prevencije i suzbijanja, koji bi trebao biti izdašno financiran i pun više ili manje obvezujućih odredbi, stoji i prijedlog da se vina ubuduće vidljivo označavaju kao proizvodi opasni po zdravlje. Ne baš katastrofično kao cigarete, ali dovoljno jasno da se vinari pobune. Vinari su ogorčeni jer se predlagatelji ove mjere pozivaju na jedan znanstveni rad objavljen u Lancetu, nasuprot stotina studija koje su pokazale da je umjerena konzumacija vina dobra za zdravlje. Osim toga, smatraju da je predloženo označavanje znak potpunog nerazumijevanja i nepoštovanja karaktera vina, tradicije, kulture i specifičnog statusa koje vino ima kao proizvod.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.