Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPSKIH VINARA EU vina želi izjednačiti s cigaretama i duhanskim proizvodima

sommelier-dekanter-vino

Za nekoliko dana, točno na Valentinovo 14. veljače, na dnevni red Europskog parlamenta dolazi Beca, (Europe’s Beating Cancer Plan), europski plan za borbu protiv raka predstavljen prije samo godinu dana, početkom veljače 2021. 

Posebno parlamentarno povjerenstvo nakon pripremnih je radova i pregleda s velikom većinom glasalo za tekst tog programa, o kojem će sada raspravljati cijeli europarlament. Riječ je o programatskom tekstu čiji je cilj potaknuti niz mjera i inicijativa za suzbijanje obolijevanja od karcinoma, od prevencije do liječenja, neke od kojih bi se značajno mogle odraziti na industriju hrane i pića. 

Posebno one koje se odnose na vino. U tekstu koji ide pred eurozastupnike vino se, naime, tretira vrlo slično cigaretama. Nitko ne preporučuje da se na vinske boce lijepe upozorenja da je alkohol opasan po život, ali alkoholna pića jasno su navedena kao opasnost za zdravlje. Pod sedam tematskih naslova, program predlaže 10 glavnih inicijativa i 32 akcije koje bi se trebale provesti u narednim godinama. Međusektorske aktivnosti bavit će se ključnim faktorima rizika kao što su duhan, štetna uporaba alkohola, onečišćenje okoliša i opasne tvari. Plan također ima za cilj promicanje zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti. Nadalje, cilj mu je cijepljenjem eliminirati rak vrata maternice i druge karcinome uzrokovane ljudskim papiloma virusima.  

U svemu tome, međutim, odnos prema alkoholu, a ne samo njegovoj prekomjernoj konzumaciji, prilično je uznemirio europske vinare. Prije godinu dana potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas rekao da “EU sigurno neće zabraniti vino i neće označiti vino kao nešto otrovno”.

No, vinari upozoravaju da na stranici Europske komisije crno na bijelo piše: “Jačanje politike kontrole alkohola neophodno je kako bi se spriječili rak i smrtni slučajevi povezani s alkoholom. Komisija će stoga podržati države članice u provedbi širokog spektra politika kao što su smanjenje pristupačnosti i dostupnosti alkohola, ograničavanje oglašavanja i promocije te podizanje svijesti o riziku od uporabe alkohola i raka. Osim toga, Komisija će revidirati zakonodavstvo EU-a o oporezivanju alkohola. Također će ispitati porezno zakonodavstvo EU-a o prekograničnoj kupnji alkoholnih proizvoda.

Dakle, države članice EU moći će povećati carine i trošarine na alkoholna pića slično kao što je bio slučaj s cigaretama, kako bi se smanjila potrošnja alkohola. Mjere uključuju i zabranu reklama i spoznorstava, kampanje informiranja o riziku od alkohola i otežavanje dostupnosti alkohola.

Sve bi to također moglo utjecati na financiranje i potporu vinogradarstvu, strahuju vinari. Poljoprivredne politike čine velik dio proračuna EU. Ignacio Sánchez Recarte, glavni tajnik Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV) u intervjuu za The Drinks Business rekao je da vinska industrija strahuje od “potpuno drugačijeg” svijeta u kojemu se fokus EU pomaknuo s kontrole štete uzrokovane alkoholom na pokušaje smanjenja konzumacije za sve.

Termin”bez sigurnosne razine” naveden u kontekstu alkoholnih pića u programu borbe protiv raka, bitno je različit od dosadašnjeg stajališta EU. Pojednostavljeno, ona stara da čaša vina dnevno zdravlju čini više koristi nego štete, mogla bi otići u prošlost. Ovu promjenu stava u dokumentu obrazlažu znanstvenim istraživanjem objavljenim u Lanceta 2018. (Global Burden of Diseases), u kojemu se tvrdi da je “uzimanje čak i malih količina alkohola štetno za ljude”. Vinari tvrde da je riječ o nedovoljno argumentiranom zaključku kojki proturječi čitavom stoljeću znanstvenih istraživanja i dokaza o zdravstvenim prednostima umjerene konzumacije vina. 

“Postoji rizik da se alkoholna pića pretvori u ekvivalent duhanskim proizvodima, što znači da bi vinarima moglo biti zabranjeno oglašavanje vina, bi mogli biti prisiljeni objavljivati  zdravstvena upozorenja na etiketama i da bi im se mogla ograničiti prisutnost u trgovinama. Kad bi se alkoholna pića tretirala na ovaj način, to bi ih gotovo stavilo izvan zakona, što bi dovelo do stigmatizacije našeg sektora, i ukinulo potpore vinskoj industriji,” upozorio je Recarte. 

“Vinski sektor dobiva novac za inovacije, promociju i prilagodbu klimatskim promjenama, ali sve bi to moglo nestati preko noći (…) Sektor vina jedan je od stupova društveno-ekonomske održivosti ruralnih područja”, upozoravaju vinari. “Naši enolozi i vinari brinu za svoje biljke, svoja vina i svoje potrošače, a ne shvaćaju svijet koji im dolazi; usredotočeni su na svoj posao. To je nevjerojatno, ono što se trenutno događa vani moglo bi razoriti njihov mali svijet. Moramo svim snagama obraniti svoju industriju.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.