Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čudnovata polarna kućica Taika jedina na Fuliranju priprema samo ribu. Na dosta originalan način

taika-g

“Bili smo u Finskoj i vidjeli kako u polarnom krugu jednostavno i dobro pripremaju ribu. Jako nam se svidjelo, pa nam se činilo logično to napraviti ovdje,” pričao nam je Bernardo Dedić dok je, odjeven u božićnu pidžamu s vunenom kapom na glavi stavljao debele odreske lososa (s kožom prema dolje, kako treba) na okrugli roštilj kraj svoje kućice. 

taika-rostilj

Taika prvi put nastupa na Fuliranju. Bernardo Dedić, kojega se možda sjećate kao asistenta u uspješnomn poduhvatu guranja auta 24 sata za Guinnessovu knjigu rekorda, otvorio ju je s Alekom El-Kazalom, projekt leadom Ultre.

taika-kucica

Kućica se reklamira se kao  “čarolija s arktičkog kruga”, a najzanimljivija je zato što se jedina na cijelom Adventu bavi samo ribom. Taika ima jednostavnu ponudu, tri ili četiri jela, par pića, bez kompliciranja. Ispred kućice gori ugodna vatra, u kućici je malo veselo društvo koje slaže jela i život je lijep. Taika peče steakove od lososa i poslužuje ih s prepečenim crnim kruhom, coleslaw salatom i umakom od masnog vrhnja, kopra, limuna i vlasca, Losos peku dosta precizno, nije presuh ni presirov, porcije nisu prevelike ali su zasitne sve je kako treba.

U kaloričnijem dijelu menija su odlični salmon rollsi, peciva s komadima pečenog lososa i umakom od vrhnja i kopra, a lakšu verziju sendviča rade s kozicama. Najveća vizualna atrakcija su im jakovske kapice, koje peku na roštilju u školjkama, začinjene s malo maslaca i sira. Dobra strana jakovskih kapica u Taiki je lagani miris dima koji im daje roštilj, ali nisu uvijek precizno pečene. Naša je bila sočna i fina, ali neke su bile prepečene.

Ovaj originalni koncept ima i praktičnu vrijednost. Kod Taike ćete pojesti dovoljno kalorija da budete sretni i siti, a vrlo malo ugljkohidrata, i njihova hrana ide uz sve od votke do bijelog vina i šampanjaca. Ako ste više za koktele, Sherpa’s Mule i Arctic Old Fahioned izgledaju zanimljivo. Što Taiku čini posebno pogodnom da s njima, recimo, počnete svoj foodie pohod na Fuliranje. A i zgodno su smješteni, prvi kraj ulaza.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.