Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki danski umjetnik Olafur Eliasson napravio je etiketu Château Mouton Rothschilda 2019.

mouton-eliasson

Château Mouton Rothschild predstavio je novu berbu 2019. i novu etiketu, čiji dizajn potpisuje jedan od najvažnijih konceptualnih umjetnika svih vremena, genijalni Danac Olafur Eliasson.

Etikete slavne bordoške vinarije jedinstveni su fenomen, koji je oko vina okupio neke od najvećih umjetnika u povijesti. Mouton Rothschild od 1924. angažira umjetnike za dizajn svojih etiketa, a od 1945. to čini za svaku berbu. Nakon Joana Miroa, Marca Chagalla, Georgesa Braquea, Francisa Bacona, Balthusa, Salvadora Dalija, Andyja Warhola, Jeffa Koonsa, Davida HockneyaGerharda Richtera, Xu Binga i mnogih drugi velikih imena, Olafur Eliasson bio je izbor jednog od suvlasnika vinarije, Juliena de Beaumarchaisa de Rothschilda člana obitelji zaduženog za umjetnički projekt vinarije.

Château Mouton Rothschild 2019 label from Baron Philippe de Rothschild S.A on Vimeo.

“Godinama me fascinira Eliassonov rad,” objasnio je za Decanter, “Njegova fantastična izložba u Versaillesu 2016. za mene je bila presudna. Rekao sam si, jednog dana, bude li htio, Olafur Eliasson će biti  jedan od umjetnika Château Mouton Rothschilda. Njegova umjetnost fokusirana je na ono esencijalno, i upravo to je izrazio na novoj etiketi.”

Eliasson je kao temu za novu etiketu Moutona odabrao vrijeme, cikluse godišnjih doba i sunce u središtu svega. Djelo nazvano Sunčana zjenica Moutona bavi se ispreplitanjem prirode, umjetnosti i znanosti. Gornji dio slike prikazuje dan, a donji noć. U sredini je oko koje predstavlja vinariju.

Niz elipsa u sredini prikazuju sunčev ciklus oko Moutonovih vinograda, s posebno označenim najkraćim i najduljim danom u godini. Eliasson kaže da je etiketa mapa svih izlazaka i zalazaka sunca iznad vinarije tijekom godine.

“Htio sam prikazati svaki sat dana i noći koji utječe na rast grožđa, kao svojevrsni potpis vinograda, nešto što nam govori o uvjetima u kojima grožđe raste, u kojima nastaje vino, o intimnom odnosu koje vino ima s mjestom na kojem nastaje,” rekao je Eliasson.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.