Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Etiketu za Mouton Rotschild iz 2014. dizajnirao je slavni britanski umjetnik David Hockney

hockney-g

Nova generacija na čelu legendarne bordoške vinarije Château Mouton Rothschild promociju etikete za berbu 2014. pretvorila je u emotivnu posvetu svojoj majci, barunici Philippine de Rotschild. Barunica je preminula 2014. godine nakon impresivnih 26 godina na čelu vinarije. Jedna od velikih tradicija Mouton Rotschilda je angažiranje najslavnijih avangardnih umjetnika svoga vremena za dizajn etiketa novih berbi. Od Picassa i Chagalla do Bacona, Freuda i Koonsa, umjetnici su Mouton učinili umjetničkom koliko i vinskom kolekcionarskom vrijednošću.  Djeca barunice de Rotschild zamolila su njezina dobrog prijatelja, britanskog umjetnika Davida Hockneya, da dizajnira etiketu za berbu 2014. Hockney je, naravno, prihvatio i nekoliko mjeseci razvijao rješenje, iako je paralelno pripremao svoju veliku retrospektivu u Tate Britain koja se otvorila danas. Etiketa je prije nekoliko dana službeno predstavljena u londonskom Spencer Houseu, vili brata pokojne princeze Diane koju Rotschildovi imaju u trajnom najmu od 80-tih.

David Hockney s nasljednicima barunice de Rotschild

Predstavljena je originalna slika koja će biti otisnuta na etiketi za Mouton iz 2014. Prema Decanterovim informacijama s prezentacije, Hockney je razgovore o etiketi počeo s baruničinim sinom Julienom de Beaumarchaisom, koji je kao suvlasnik Mouton Rotschilda odgovoran za izbor umjetnika. De Beaumarchaise je ispričao da je Hockney na sastanku odbio vino i naručio pivo. Hockney je prisutnima rekao da njegova etiketa predstavlja posvetu svemu svemu što je barunica za života napravila za ovaj veliki bordeaux.

m-hockney

Prvu etiketu za Mouton dizajnirao je poznati francuski dizajner plakata Jean Carlu za berbu 1924. Tradiciju angažiranja umjetnika započeo je Philippe de Rothschild 1945. kad je mladom nepoznatom umjetniku Philippeu Jullianu naručio etiketu kojom će proslaviti pobjedu saveznika u Drugome svjetskom ratu. Već dvije godine kasnije, berbu 1947. krasila je etiketa Jeana Cocteaua, i tako je nastao muzej na bocama koji možete pogledati OVDJE. Mi smo odabrali neke od najslavnijih etiketa Mouton Rotschilda. 

Zadnju etiketu za berbu 2013. radio je južnokorejski minimalist Lee Ufan.

Andy Warhol – 1975

Anish Kapoor – 2009.

Georg Baselitz – 1989.

Georges Braque – 1955.

Henry Moore – 1964.

m-jean-carlu

Prva Moutonova umjetnička etiketa

m-jean-cocteau

Jean Cocteau – 1947

m-joan-miro

Joan Miró – 1969.

m-keith-haring

Keith Haring – 1988.

m-lucian-freud

Lucian Freud – 2006.

m-marc-chagall

Marc Chagall – 1970.

m-pablo-picasso

Hommage Pablu Picassu – 1973.

m-salvador-dali

Salvador Dali – 1958.

m-xu-lei

Xu Lei – 2008.

n-francis-bacon

Francis Bacon – 1990.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.