Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novu etiketu za Château Mouton Rothschild 2018. napravio je veliki kineski umjetnik Xu Bing

mouton-2018-bing

Château Mouton Rothschild predstavio je svoju novu berbu 2018. i novu etiketu, čiji dizajn su povjerili jednom od najvažnjih kineskih suvremenih umjetnka Xu Bingu. Mouton Rothschild od 1924. angažira umjetnike za dizajn svojih etiketa, a od 1945. to čini za svaku berbu. Nakon Joana Miroa, Marca Chagalla, Georgesa Braquea, Francisa Bacona, Balthusa, Salvadora Dalija, Andyja Warhola, Jeffa Koonsa, Davida Hockneya, Gerharda Richtera i mnogih drugi velikih imena. Etiketu za berbu 2017. radila je francuska konceptualna umjetnica Anette Messager.

Chateau Xu Bing je pionir kineske suvremene umjetničke scene. Moutonova etiketa za berbu 2018. posveta je glavnoj temi njegova rada: tajnama jezika i komunikacije, najčešće kroz istraživanje zagonetne kineske kaligrafije, tradicionalne književnosti i iskustva Maovih jezičnih i kulturnih reformi.

mouton-2018-1

Velik dio Bingovih djela temelje se na kreativnom korištenju kineskog znakovnog pisma, dekonstrukciji jezika, znakova, riječi i teksta i njiihovih odnosa i značenja. Bing pokazuje koliko je jezik nepouzdan i nestalan, koliko je moćan i manipulativan. Njegovo možda najpoznatije djelo Nebeska knjiga (Tainshu 1987-1991) sažima tu tezu.

xu-bing
Nebeska knjiga, Xu Bing

Riječ je o instalaciji koja prostor ispunjava ručno tiskanim golemim svitcima i redovima knjiga i nerazumljivog teksta ispisanog izmišljenim kineskim znakovima, čija veličina, forma i sadržaj podjednako izazivaju nesigurnost i nemir. U još jednom slavnom djelu, Nova engleska kaligrafija iz 1994. Bing je redizajnirao engleski alfabet na temelju kineskog znakovnog pisma i doveo u pitanje oba sistema, a s njima i pretpostavke o svakom jeziku. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.