Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kineska diplomacija na Twitteru širi teoriju da su covid u Kinu donijeli hlapovi iz Mainea

maine-jastog-hlap-lobster

Američka televizija NBC objavila je neobičnu priču o kineskom propagandnom ratu protiv posljedica pandemije. U ovom slučaju društvenih i političkih posljedica. Istražujući digitalnu propagandu za svoj postdoktorat na Oxfordu, Marcel Schliebs je godinu i pol pratio što kineski diplomati i državni mediji objavljuju na Twitteru.

Primijetio je da se među njihovim objavama pojavljuje neobična teorija o porijeklu koronavirusa. Prvu takvu teoriju objavio je kineski generalni konzul u Kalkuti Zha Liyou. Napisao je da je covid u Kinu mogao ući iz Amerike, putem pošiljki hlapova iz Mainea koji su isporučeni ribljoj veletržnici u Wuhanu u studenom 2019. godine.

Ovakve teorije američkim istraživačima nisu bile strane, kineske vlasti od izbijanja pandemije izbacile su ih na desetke, najčešće se pozivajući na izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije u kojem se tvrdi da virus može preživjeti transport smrznute hrane.

Pažnju Amerikanaca privukao je uzorak objava. Schliebs tvrdi da je identificirao mrežu od više od 550 Twitter profila koji šire gotovo identičnu poruku na više jezika, uključujući engleski, španjolski, francuski, poljski, korejski, čak i latinski. Tvitovi se objavljuju svakoga dana između 8 i 11 sati po kineskom standardnom vremenu. Neke objave prošle su nezamijećeno, na profilima s malo pratitelja, a neke su se pojavile na vrlo praćenim profilima koji su nekad bili autentični, ali su hakirani i prenamijenjeni za širenje dezinformacija.

“Atribucija je doista teška, ali očigledno je da su napori koordinirani i da je riječ o prokineskoj priči,” izjavio je Schliebs za NBC.  U člancima iz kineskih medija koji su se dijelili na društvenim mrežama, često se sugeriralo da je Covid-19 u Kinu došao uvozom smrznute hrane. Isti diplomat koji je objavio teoriju o hlapovima ranije je pisao da je virus u Wuhan mogao stići iz druge države putem hladnog lanca i pozvao da se istraži mogućnost umiješanosti američke vojske u širenju virusa.

Stručnjaci koji se bave kineskom informacijskom sferom za NBC su rekli da je riječ o trećoj ili četvrtoj velikoj promjeni smjera u borbi kineske države protiv pandemije. “Kad pogledate pojedinačne račune, sve izgleda grubo i nesofisticirano, ali takve mreže su osmišjlene da potaknu teme i rasprave na društvenim medijima, ” rekao je Bret Schafer, šef tima za proučavanje informacijskih manipulacija u Njemačkom Marshallovu Fondu. Povjeruju li ljudi u teoriju o hlapovima iz Maina tim bolje za kinesku propagandu, ali krajnji cilj i puno efikasniji učinak je zamutiti istinu i zbuniti ljude, kaže Schafer.  

Schliebs je rekao da je Twitteru poslao tablice s profilima koji pokazuju znakove neautentičnosti. Twitter je pregledao profile i suspendirao one koji se kose s njihovom politikom manipulacije platformom i suzbijanja spama.

Industrija hlapova iz Mainea, jedne od najcjenjenijih vrsta hlapova poznate po posebno slatkom okusu i mesnatosti, našla se između dvije vatre u američko-kineskom trgovinskom ratu. Prema podacima američkog Ureda za popis stanovništva, izvoz američkih živih hlapova u Kinu, jednog od najvećih uvoznika morskih plodova, 2019. je pao za više od 40 posto nakon što je Kina uvela visoke carine. Izvoz se oporavio 2020. godine kad je Kina ublažila ograničenja.

U Maineu se pitaju hoće li se sankcije ponavljati. Kina je zbog trgovinskog i diplomatskog spora ograničila i uvoz australskih hlapova. Nakon što je kineski aktivist dobio Nobelovu nagradu, ograničen i uvoz norveškog lososa. Iako su ukinuli nekoliko stotina profila vezanih uz propagandu o hlapovima iz Mainea, u Twitteru procjenjuju da ona nije mogla imati ozbiljan globalni utjecaj jer je brzo otkrivena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.