Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

WORLD’S 50 BEST RESTAURANTS UŽIVO Noma je ponovno najbolji restoran na svijetu

Nova Skandinavska kuhinja ponovno je na vrhu svijeta. Noma je najbolji restoran na svijetu za 2021. Restoran chefa Renea Redzepija nedavno je dobio i treću Michelinovu zvjezdicu. Ovo je peta pobjeda Nome, nakon 2010, 2011. 2012. i 2014. godine. I zadnja, jer po novim pravilima izborima restorani koji osvoje prvi mjesto na ljestvici više ne mogu biti u konkurenciji.


2. mjesto pripalo je kopenhaškom Geraniumu chefa Rasmusa Kofoeda


3. mjesto, baskijski Asador Etxebarri chefa Victora Arguinzoniza

4. mjesto osvoji je najbolji južnoamerički restoran, peruanski Central chefovskog power couplea Virgilia Martineza i Pie Leon

5. mjesto osvojio je Disfrutar iz Barcelone, chefova Mateua Casañasa, Oriola Castra Eduarda Xatrucha

6. mjesto pripalo je stockholmskom Frantzenu chefa (i bivšeg nogometaša) Björna Frantzéna

7. mjesto, peruansko-japanski Maido iz Lime chefa Mitsuharua “Miche” Tsumur

8. mjesto osvojio je singapurski Odette

9. mjesto, Pujol chefa Enrica Olvere u Mexico Cityju


18:12 10. mjesto i nagrada za največi skok na listi pripali su hongkonškom The Chairmanu chefa Kwok Keung Tunga, najboljem azijskom restoranu u izboru World’s 50 Best


World’s 50 Best ulazi u Top 10

11. mjesto osvojio je tokijski Den

Chefici Dominique Crenn dodijeljena je nagradu Icon za životno djelo


18:06 Odbrojavanje se nastavlja

12. mjesto pripalo je dobitniku još jedne posebne nagrade, nagrade Gin Mare za najbolji servis i ambijent. Bottura za Osterie Francescane objavio je pobjednika, bečki Steirereck

13. mjesto, Don Julio iz Buenos Airesa, chef Pablo Rivera

14. mjesto osvojio je Mugaritz chefa Andonija Luisa Aduriza


18:02 Nagradu za najviši novi ulaz za 15. mjesto dobio je talijanski Lido 84 chefa Ricarda Camaninija


18:01 Počelo je finalno odbrojavanje

16. mjesto osvojio je Elkano iz Getarie, chefa Pedra Arreguia

17. mjesto, El Casa Del Porco chefa Jeffersona Ruede iz Sao Paula

18. mjesto, pijemontska Piazza Duomo chefa Enrica Cripe

19. mjesto, tokijska Narisawa chefa Yoshihira Narisawe

20. mjesto, madridski DiverXO chefa Dabiza Muñoza


17:56 Nagrada Chef’s Choice za koju glasaju isključivo profesionalci restoranske industrije, ove je godine dodijeljena Victoru Arguinzonizu, chefu baskijsko Asador Etxebarri


17:54

21. mjesto i sam vrh ljestvice najavila je slovenska Hiša Franko chefice Ane Roš

22. mjesto drži New York s Cosmeom

23. mjesto osvojio je bastion francuske kuhinje, L’Arpege chefa Alaina Passarda

24. mjesto drži pariški Septime

25. mjesto pripalo je slavnom moskovskom White Rabbitu chefa Vladimira Mukhina

26. mjesto talijanski Le Calandre Massimiliana Alajma iz Rubana

27. mjesto osvojio je Quintonil iz Mexico Cityja

28. mjesto pripalo je restoranu Benu iz San Francisca

29. mjesto osvojio je talijanski Reale chefa Nika Romita

30. mjesto osvojio je Twins Garden iz Moskve


17:47 World’s 50 Best Restaurants najboljom cheficom na svijetu za 2021. proglasio je Peruanku Piu Leon, cheficu Kjollea, ženu koja je s Virgiliom Martinezom stvorila Central, Mil, Mater Inciativu i upisala Peru i njegovu tradiciju na suvremenu svjetsku gastronomsku kartu.


17:44

31. mjesto osvojio je berlinski Restaurant Tim Raue

32. mjesto pripalo je londonskom The Clove Clubu

33. mjesto osvojio je londonski Lyle’s

35. mjesto osvojio je slavni šangajski Ultraviolet by Paul Pairet

36. mjesto pripalo je restoranu Hof Van Cleve iz Kruishoutema u Belgiji

37. mjesto osvojio je Singlethread iz Healdsburga u Kaliforniji


17:40 Čileanski restoran Borago dobio je posebnu nagradu World’s 50 Best za održivost


17:39

39. mjesto, Florilege iz Tokya

40. mjesto, Sühring iz Bangkoga


17:36 Najboljim slastičarom na svijetu proglašen je genijalni Wilt Goldfarb


17:30

41. mjesto pripalo je Le Pavillon Ledoyenu pariškog superstara Yannicka Allenoa

42. mjesto za portugalski Belcanto iz Lisabona chefa Josea Avilleza

43. mjesto osvojio j novi restoran na listi, njujoroški Atomix chefa Junghyuna

44. mjesto osvojio je njujorški klasik Le Bernardin, briljantnog Erica Riperta

45. mjesto ponovno niovi ulaz, berlinski Nobelhart & Schmutzig chefa

46. mjesto pripalo je Leo iz Bogote, chefice Laure Espinose

47. mjesto osvojio je norveški Maaemo chefa Esbena Holmboea

48. mjesto pripalo Atelieru Crenn u San Franciscu, chefice Dominique Crenn, ovogidšnje dobitnice nagrade Icon za životno djelo.

49. mjesto osvojio je Azurmendi chefa Eneka Atxe

Na 50. mjestu je restoran koji prvi put ulazi u vrh liste, najbolji afrički restoran u izboru World’s 50 Best, Wolfgat chefa Kobuse van der Merwa , Paternostera u Južnoafričkoj Republici


17:27 American Express One To Watch, koja se dodjeljuje restoranima s posebnim potencijalom za budućnost, dodijeljena je londonskom restoranu Ikoyi chefa Jeremyja Chana.


17:24 World’s 50 Best je prije nekoliko dana objavio novi poredak restorana od 100. do 51. mjesta. Možete ga pogledati OVDJE.


17:21 Andrew Wong s Havaja dobitnik je stipendije World’s 50 Best koja će mu omogućiti stažiranje u nekima od najboljih restorana na svijetu, na čelu s francuskim Mirazurom, još uvijek najboljim restoranom na svijetu u ovom izboru. Za stipendiju se prijavilo nekoliko desetaka tisuća mladih chefova iz cijeloga svijeta


17:15 World’s 50 Best odao je počast velikim figurama svjetske gastronomije koji su preminuli u protekloj godini. Prisjetili smo se Pierrea Troigrosa, revolucionara nove francuske kuhinje, Alberta i Michela Rouxa, braće koje su s Gavrochom London pretvoriil su svjetski gastronomski centar i promijenili kulturu hrane u Velikoj Britaniji i Floyda Cardoza, chefa, inovatora i mentora preminulog od covida, pionira multikulturalnosti u visokoj restoranskoj industriji. World’s 50 Best se oprostio i od velikih restorana koji su se tijekom pandemije zatvorili: londonskog Ledburyja u kojem su radili Matija Bogdan, Hrvoje Kroflin i još nekoliko hrvatskih chefova, Ticketsa Alberta Adrie u Barceloni, Favikena Magnusa Nilssena, danskih Relaea i 108, Test Kitchena i Capetownu i Gaggana u Bangkoku te Alaina Ducassea u Plaza Athenee.


17:08 U Antwerpenu je prije pola sata počela prva normalna, postpandemijska ceremonija proglašenja najboljih restorana na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants, pored Michelinova vodiča najutjecajnijoj referenci u svjetskoj restoranskoj industriji. Pokrovitelji izbora su S.Pellegrino i Aqua Panna. Glavne teme su održivost, inovacija i otvaranje novih mogućnosti u industriji poharanoj pandemijom. World’s 50 Best ove godine odaje posebnu počast široj javnosti nepoznatim ljudima koji nose promjene u svijetu gastronomije

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.