Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo naših kandidata iz Dalmacije i Dubrovnika za nove Michelinove zvjezdice

michelin-2021

U utorak 7. rujna trebao bi izići novi Michelinov Vodič za Hrvatsku. Budući da je svako dosadašnje izdanje hrvatskog Michelina donosilo nove zvjezdice, logično je pretpostaviti da će tako biti i u utorak. Evo naših kandidata za nove zvjezdice u Dalmaciji, koja ima četiri restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom (Pelegrini, 360, Boškinac, LD).

Listu naših kandidata za nove zvjezdice u Istri, na Kvarneru i u Zagrebu, objavili smo prošli tjedan. Na dalmatinskoj listi nema kornatskih  restorana, jer su oni nedostupni nenautičarskoj gastronomskoj publici.

1. Kinoteka, Split

Modernističko i tehnički skoro perfektno kuhanje chefa Marka Đuraševića definitivno zaslužuje barem jednu zvjezdicu. Đuraševićev stilski eklekticizam, koji obuhvaća utjecaje iz Japana, Katalonije i Francuske, relativna je novost na dalmatinskoj i hrvatskoj gastronomskoj sceni. Vinska karta ne prati zaista visoku razinu hrane.

2. Dvor, Split

dvor-vrt_

Jela chefa Hrvoja Zirojevića toliko su prepuna čistih okusa utemeljenih u lokalnim sastojcima ili kombinaciji lokalnih i luksuznih međunarodnih sastojaka (plava tuna i gusja jetra), da nas pomalo čudi što prethodni Zirojevićev restoran, Laganini na Hvaru, nije dobio zvjezdicu. I u slučaju Dvora vina bitno zaostaju za kuhanjem.

3. Lemongarden, Brač

lemongarden (1)

U prelijepom ugođaji mirne, masovnim turizmom nekontaminirane sutivanske  rive, chef Ante Udovičić bavi se klasičnim fine diningom baziranim na otočkom sastojcima, pojačanim kamenicama i luksuznim internacionalnim namirnicama poput foie gras i gambera rossa. Hotel Lemongarden jedno je od najdekadentnijih mjesta u Hrvatskoj.

4. Konoba Boba, Murter

konoba-boba

Konoba Boba Vjeke Bašića ima kratak jelovnik baziran na naizgled jednostavnoj obradi svih divota koja se love ili uzgajaju u lokalnim vodama. Superiornost sastojaka i neinvazivni pristup ribi, rakovima i školjkama glavni su Bašićevi argumenti. Vinska karta veoma je opsežna, s 26 šampanjaca od kojih se četiri toče na čaše.

5. Nautika, Dubrovnik

nautika-2021-8

Nautika radi u jednom od najljepših ambijenata na Mediteranu, ima fenomenalnu vinsku listu za hrvatske kriterije i perfektan servis. Hrana je konvencionalna, precizno skuhana i bazirana na vrlo dobrim sastojcima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.