Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelinov Vodič za Hrvatsku izlazi 7. rujna. Evo naših kandidata za nove zvjezdice u Istri, na Kvarneru i u Zagrebu

Poslije nekoliko odgađanja, novi Michelinov Vodič za Hrvatsku trebao bi izaći 7. rujna. U bolje informiranim krugovima već se mjesecima špekulira o tome tko će zadržati zvjezdicu, a tko će prvi put dobiti zvjezdicu.

Međutim, informacije o budućim zvjezdicama često se pokazuju netočnima a nedavna prošlost pokazuje da Michelin katkad zaista iznenađuje: gotovo nitko nije očekivao da će korčulanski LD dobiti zvjezdicu.

Ovogodišnji Michelinov Vodič za Hrvatsku bit će svakako obilježen činjenicom da su tri restorana za zvjezdicama izgubila chefove koji su im donijeli zvjezdice. Radi se, podsjetimo, o Boškincu, Dragi di Lovrana i Noelu. Zasad nam se čini da bi Noel trebao zadržati zvjezdicu. Boškinac je na proljeće bio u sjajnoj formi, dok je Draga di Lovrana promijenila koncept (što opet ne mora imati odlučni značaj).

Danas objavljujemo naše kandidate za nove Michelinove zvjezdice u Istri, na Kvarneru i u Zagrebu . Drugi tjedan uoči izlaska Vodiča, objavit ćemo kandidate iz Dalmacije.

Istra

1. Agli Amici, Rovinj

S obzirom na renome originalnog restorana u Italiji i na golemi profesionalni ugled chefa Emanuelea Scarella, bilo bi neobično da Agli Amici ne dobije zvjezdicu. Osim ako nije prekasno otvoren da bi ga inspektori stigli posjetiti.

2. Cap Aureo, Rovinj

cap-aureo-1

Restoran ultimativne visoke kuhinje chefa Jeffreya Velle definitivno zaslužuje barem jednu zvjezdicu.

3. Marina, Novigrad

Kreativni riblji restoran chefice Marine Gaši u zadnjem je Vodiču navodno bio pola koraka do zvjezdice. Kuhanje Marine Gaši mnogo je uzbudljivije od kuhanja u čitavom nizu talijanskih i francuskih restorana s jednom zvjezdicom.

4. Pergola, Zambratija

pergola-skamp

Pergola obitelji Vežnaver također se već godinama spominje kao relevantan kandidat za zvjezdicu. 

Kvarner 

1. Nebo, Rijeka/ Opatija

nebo

Novi restoran chefa Denija Srdoča (ex Draga di Lovrana) senzacionalan je i kao mjesto za izlaske i kao mjesto autentičnog, sofisticiranog lokalnog fine dininga. Nebo je, međutim, otvoreno možda prekasno da bi ušlo u ovogodišnji Vodič.

Zagreb

1. ManO

mano-tart-kadulja

Chef Matija Bogdan uveo je u Mano najviše profesionalne standarde u zagrebačkom fine diningu. Skoro sva Bogdanova jela imaju visoki profesionalni autoritet, netipičan za hrvatsko ugostiteljstvo.

2. Nav

nav-ikejime-5

Nav Tvrtka Šakota najmoderniji je i gastronomski najvažniji hrvatski restoran. Pitanje je jedino kako Michelinovi inspektori gledaju na specifičnu vrstu servisa u Navu.

3. Korak (Plešivica)

Ambijent i ritual servisa u restoranu Bernarda Koraka tipični su za Michelinove restorane u prirodi. Hrana je značajno bolja nego prije godinu dana.

4. Theatrium

theatrium-tiramisu

Internacionalno-lokalna, tehnički precizna i maštovita kuhinja chefa Filipa Horvata perfektno se uklapa u kriterije za jednu zvjezdicu.

5. ManO2

mano2-amuse-bouche

Beskompromisna visoka kuhinja Hrvoja Kroflina, zajedno s izvrsnom vinskom kartom Marka Rundeka, čine ManO2 snažnim kandidatom za zvjezdicu.

6. Zinfandel’s

zinfandel-zimski-tartufi

Zinfandel’s je već godinama u uskom krugu kandidata za Michelinovu zvjezdicu. Najljepša blagovaonica u Hrvatskoj, elegatno kuhanje Ane Grgić Tomić i perfektan servis, prije ili kasnije Zinfandel’su bi trebali donijeti zvjezdicu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.