Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trogirski Coccolo zlatnim je steakovima za 7509 kuna postao hrvatski šampion gastro kiča

coccolo

Trogirski restoran Coccolo , piše 24 sata, ovih je dana počeo nuditi bifteke omotane u zlatne listiće. Argentinski steak od 250 grama košta 1500 kuna, wagyu stoji 3500 kuna, a tomahawk 7500 kuna.

U restoranu kažu da su na ideju omotavanja steakova u zlato došli zahvaljujući inicijativi jedne engleske agencije, koja je za neke superbogate goste, koji su u restoran doplovili jahtom, tražila obroke ukrašene zlatom. Pa je, eto, zbog tog ekscesa na kojem je restoran vjerojatno zaradio puno novca, Coccolo pomislio da bi kuhanje sa zlatom moglo postati njegova trajna gastronomska orijentacija. Riječ je, međutim, o najgorem zamislivom gastronomskom kiču. Evo zašto.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Listići od 24 karatnog zlata, koji se upotrebljavaju u kuhanju, nemaju apsolutno nikakav okus. Oni su jestivi ali potpuno neutralni, što znači da gost koji plaća od dvjesto do tisuću eura za steak, za taj novac dobije točno nula okusa.

Zlato se danas u gastronomiji koristi uglavnom za dekoraciju raskošnih kolača; nažalost, prije dvadesetak godina jedan je ugledni chef s ovih prostora stavljao zlato u rižoto, ali je od tog kičeraja na vrijeme odustao. Zlato se u serviranju hrane masovnije upotrebljava u destinacijama poput Vegasa ili Dubaija, čija se ponuda ionako temelji na neumjerenosti i kiču.  Međutim, zlato na steakovima u Dalmaciji nešto je najneprimjerenije što se može zamisliti.

Vlasniku Coccola srdačno preporučujemo da svoje pozlaćene steakove čuva za vrlo posebne i rijetke goste kojima to nešto znači u životu, te da ih makne s redovitog jelovnika. Nitko s barem malo gastronomske prosvijećenosti ne želi ući u restoran koji steakove zbog zlata naplaćuje do 7500 kuna. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.