Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GASTRONOMSKI REZIME 2020 #2 Pet najvećih zagrebačkih razočarenja

strajk-zagreb

Koroni usprkos, i ove je godine zagrebačka restoranska scena pokazala vitalnost, dinamičnost, upornost i želju za održavanjem i podizanjem kvalitete. Nažalost, bilo je i ponešto suprotnih primjera, od kojih su neki prilično značajni. Evo liste pet ozbiljnih zagrebačkih ugostiteljskih razočarenja u 2020.godini

1. Nejedinstvo zagrebačkih ugostitelja

U vrijeme kad je pola restorana i kafića na rubu egzistencije, mnogo zagrebačkih ugostitelja odlučilo je bojkotirati jednosatni štrajk održan u četvrtak 8. listopada. Odluka o bojkotu mnogo je gora od tipičnog štrajkbrejkerstva, koje je samo po sebi porazno.

Odluka o bojkotu štrajka pokazuje da zagrebački ugostitelji ne žele postati ravnopravni sudionici javnog i političkog života, koji zajedno mogu utjecati na političke odluke o kojima ovisi njihov poslovni status. Oni ugostitelji, koji su bojkotirali štrajk, zapravo su se odrekli prava da se bore za bolji položaj vlastite industrije. A sutra će se po društvenim mrežama žaliti kako im je teško u životu. Tko im je kriv.

2. Najezda groznog azijskog street fooda i fast fooda

Na ovom smo portalu godinama dozivali dolazak što više azijskih restorana u Zagreb. I eto, oni su došli. Ali, nažalost, vrlo se često radi o najgorim izdanjima azijskih fusion formata. Zagrepčani su u zadnjih pola godine izloženi invaziji nejestivih sushija i nevjerojatno groznih curryja. Većinu azijskog street fooda, uz par iznimaka (Soi Fusion, Kai, Khaos Thai i još dva ili tri lokala) naprosto treba ignorirati.

3. Konačni pad zagrebačkog slastičarstva

Prije nekoliko godina prigovarali smo da u Zagrebu postoje samo tri vrhunske slastičarne: Mak na Konac, Time i stari Orijent. Danas, nažalost, u Zagrebu ne postoji ni jedna gastronomska slastičarna koju bismo mogli preporučiti bez jačeg osjećaja grižnje savjesti. Slaba kupovna moć za relativno masovne proizvode poput slastičarskih kolača, bacila je zagrebačko slastičarstvo na najnižu razinu poslije rata.

4. Zatvaranje velikih restorana

Zatvaranje Timea, zaista iznimno značajne zagrebačke restoranske i barske institucije, obilježilo je 2020. godinu. Naravno, znalo se da se Time u određenom trenutku morao zatvoriti zbog ulaska jednog five star hotela u Timeovu zgradu na iglu Petrinjske i Amruševe. Ali, Time je pet godina toliko snažno obilježavao zagrebački javni život, da se i dalje osjećamo melankolično kad prođemo pokraj spuštenih željeznih roleta Timeova lokala . U nizu zagrebačkih restoranskih zatvaranja, moramo spomenuti i Haustor Haus, koji je mogao biti jedan od najboljih gastronomskih bistroa u Hrvatskoj.

5. Umiranje ambicioznih barova

U širem centru Zagreba trenutno nema nijednog vrhunskog koktel bara osim, recimo, Botaničara, i samo dva vrhunska vinska bara od kojih jedan, Bastion, funkcionira i kao kafić za studente s Pravnog fakulteta. Barovima se dogodilo isto što i gastro slastičarnama: gosti koji imaju novca za skupe stvari taj novac troše u restoranima a ne u kafićima, barovima i slastičarnama. Pa se najbolji kokteli u Zagrebu trenutno piju u fine dining restoranima. I u novoj generaciji jeftinijih barova. koja upravo raste u predgrađima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.