Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto stare zagrebačke slastičarne opstaju? Zato što u jedan kolač Roberta Hromalića stane pet njihovih kremšnita

kremsnite

Slastičarna Srebrnjak na početku Domjanićeve ulice u Zagrebu postoji točno 73 godine. Kao klinci, u petom ili šestom osnovne ondje smo išli na kremšnite i šaumrolne, poslije popodnevnih predstava u obližnjem kinu Partizan koje se davno ugasilo ili matineja u stanicu i pol udaljenom kinu Otokar Keršovani, koje također već dugo ne radi. I poslije karte za kino ostalo nam je dovoljno novca za dva kolača i čašu limunade.

Osim Srebrnjaka, na potezu između Maksimirske i Draškovićeve radilo je još najmanje pet jednako jeftinih slastičarni. Dvije na križanju Maksimirske i Jordanovca preživjele su do danas. Skupa sa Srebrnjakom, tri su starinske slastičarne samo u tom dijelu grada doživjele pola stoljeća i više.

Po cijelom Zagrebu takvih je primjera relativno mnogo. Danas smo, valjda nakon dvadeset godina, ponovo kupili kolače u slastičarni Srebrnjak. Kolači su loši kao i kad smo išli u školu, samo što nas to sada malo više smeta: kremšnite su brašnaste, pita od jabuka ima gnjecavo tijesto a torta od kestena može se pohvaliti prilično snažnim okusom po grahu. Kolači su toliko slatki da su nam doslovno trnuli zubi.

I kolači u svim drugim sličnim slastičarnama jednako su loši i preslatki: svi se rade po skoro dramatičnim recepturama.

Ali su zato cijene senzacionalne. Kremšnita, šaumrolna i štrudl s jabukama koštaju po šest kuna. Čaša instantne limunade iz automata  koji stoji na istom mjestu kao i prije četrdesetak godina košta pet kuna, a najveći je luksuz torta od kestena za 12 kuna.

Cijene su naravno glavni razlog preživljavanja tog žanra slastičarni: u jedan kolač Roberta Hromalića stane, financijski gledano, četiri do pet Srebrnjakovih kremšnita, a dva Srebrnjakova kolača i danas koštaju kao pola karte za kino ili još manje. Bez obzira na činjenicu što kolači u Srebrnjaku i sličnim slastičarnicama zaista ne valjaju, takva mjesta ispunjavaju svoju socijalnu funkciju. Ona čine kolače najmasovnije dostupnima. I zato nikad neće propasti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.