Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U subotu smo u punom Theatriumu pojeli vrlo sezonski vegetarijanski ručak

Vegetarijansko i sezonsko trebalo bi prirodno ići skupa. U hrvatskim restoranima skupa, nažalost, idu vegetarijansko i tofu i seitani ili u najboljem slučaju neka uspjelija pasta ili rižoto bez mesa i ribe. Chef Filip Horvat u Theatriumu, međutim, ovih dana uspješno spaja sezonsko i vegetarijansko.

Skoro cijela lijeva strana trenutnog Theatriumova menija, osim tartar bifteka, posvećena je vegetarijancima ili peskatarijancima. U svibnju gospodin Horvat priprema šparoge, mahune i artičoke u tempuri s kremom od limuna, salatu od jagoda, šparoga i burrate s uljem od medvjeđeg luka, fenomenalnu juhu od graška o kojoj smo već pisali i jakovske kapice poširane u šampanjcu William Deutz sa svježim tartufima. Tu je još i tom kha gai, uvjerljivo najukusnija tajlandska juha koja se kuha u Zagrebu, kao i lanjski favorit pecivo od jabuka punjeno tartarom od škampa.

Ni jedno od Horvatovih uzbudljivih predjela ne košta više od 18 eura, a tempura i salata koštaju 11 i 13 eura. Desna strana menija, ispunjena glavnim jelima i pastama, bitno je konzervativnija no i na njoj su neka jela obilježena ili dotaknuta proljećem.

To prije svega vrijedi za briljantni zeleni rižoto od škampa i šparoga, dok se uz brancina servira krema od šparoga, a uz svinjetinu bob i bljušt. Subotnji smo ručak počeli odličnom i preobilnom tempurom od proljetnog povrća. Slijedila je slatka juha od mladog graška sa zrnjem graška, koju ćemo naručivati bar jednom tjedno dok god bude na meniju, pa pomalo neobična ali jako efektna kombinacija šparoga, jagoda i burrate. Šparoge su u društvu slatkih jagoda i kremaste burrate postale još herbalnije i zelenije nego inače. Uz ovaj uzorno sezonski i gotovo zdravi ručak popili smo butelju Simčičeva Sauvignona Opoka Cru Jordano iz 2020. iz naše kućne kolekcije. Ovo vino visoke svjetske klase odlično se složilo s mladim graškom i zelenim šparogama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})