Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Asiji na Zvijezdi skuhali su nam izvrsnu hrskavu govedinu punu karameliziranog luka

asia-g

Zagrebački su restorani opustjeli. U desetak dana između Dana pobjede i Velike gospe većina gradskih restorana tradicionalno ne radi, a oni koji rade otvaraju se kasno popodne ili navečer. Sasvim je malo restorana koji su otvoreni cijeli dan poput Carpaccia, Vinodola ili Asie na Zvijezdi, gdje smo danas ručali.

U velikoj Asijinoj blagovaonici, kojom je odjekivala kineska zabavna glazba, bilo je tek desetak gostiju. I još stol ili dva na prevrućoj terasi. No, u vrijeme kad nema gostiju, Asijina kuhinja pokazuje da nije zaboravila kuhati starinsku, ali vrlo finu kinesko europsku hranu. Dapače, danas smo u Asiji jeli bolje nego bilo

kad unatrag najmanje pet godina. Hrskava govrdina, pržena u bjelanjku i kukuruznom škrobu, bila je prepuna onog divnog, neodoljivog, slatko gorkog okusa karameliziranog luka. Škampi na sečuanski zaista su škampi, a ne kozice kao u većini drugih hrvatskih kineskih restorana. Slatki, veliki repovi škampa sjajno su se složili s otrovno ljutim čilijem, koji nam je poslužen sa strane: u Asiji se nikad nisu usudili kuhati prava sečuanska jela ali to kompenziraju jednim od žešćih ljutih umaka na zagrebačkoj restoranskoj sceni, koji se može mjeriti s najvrućim verzijama curryja i vindalooa u Royal Indiji.

Asia na Zvijezdi vrlo je starinski restoran. No, danas smo ga zatekli u neobično dobroj formi. S obzirom na zaista različita, ugodna i neugodna iskustva unatrag par godina, ne možemo garantirati da će hrana u ponedjeljak biti jednako fina kao što je bila danas. Ručak za dvoje s buteljkom jako dobrog Korakova Rizlinga iz 2018. platili smo 541 kunu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.