Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na ljetnom jelovniku Filipa Horvata briljiraju hladni consomme od rajčica i domaći špageti sa škampima

theatrium-skampi

“Mislili smo otići na godišnji odmor 15. srpnja, ali skoro svaku večer smo puni, pa smo odlučili raditi još dva tjedna. Katkad smo ozbiljno puni i za ručak, naravno, ako nije ovako vruće,” pričao nam je danas chef Filip Horvat. U utorak za ručak Theatrium je bio nužno prazan. Nužno prazan znači da je sunce žestoko tuklo i terasu i glavnu blagovaonicu. Na plus trideset i nešto, samo oni koji su stekli malo žešću toplinsku izdržljivost mogu zadržati apetit.

Budući da nismo osobito osjetljivi na vrućine, danas smo na terasi u Atriju ZKM-a kušali par jela s ljetnog Horvatova jelovnika za ručak (navečer se poslužuju i fine dining degustacijski meniji). Hladna, ali bistra juha od rajčica s uzorno poširanim prepeličjim jajima i puno začinskog bilja ( zeleni i ljubičasti bosiljak, kopar) jedno je od sofisticiranijih ljetnih jela u Zagrebu. Ono smanjuje osjećaj vrućine , stimulira papile i jača osjećaj mirisa.

Zatim smo naručili špagete s rajčicama i škampima. Horvat je velemajstor tjestenine: njegova cacio e pepe iz AbOva i dalje je najukusnija pasta koju smo probali u Zagrebu otkako se zatvorio Marcellino. Špageti sa škampima u gotovu su istom rangu zbog tri razloga. Prvo, špageti, koje rade u restoranu, imali su fenomenalnu teksturu, što je malo kompliciranije od definicije aldente.

Drugo, umak od rajčica bio je živ, svjež a opet dubok, kao da je iskuhavan satima. I treće, slatko slani, čvrsti repovi škampa još su jednom pokazali zašto su škampi najdragocjeniji europski rakovi. Horvatovi špageti s rajčicom i škampima bistronomsko su jelo za koje bi bilo gdje vrijedilo čekati u redu, čemu pridonosi i vrlo prijateljska cijena od 120 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.