Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na prvoj hrvatskoj biodinamičkoj vinskoj večeri u NAV-u, obitelj Tomac predstavit će svoj Pet-nat pjenušac

tomac

Pet-nat je vinski žanr koji se nakon desetljeća zaborava sve jače vraća na scenu, ponajviše zahvaljuću pokretu prirodnih vina i neintervencionističkog vinarstva. Za razliku od šampanjaca, i pjenušaca klasične metode, koji nastaju kada gotovo bazno vino prolazi potaknutu drugu fermentaciju u boci, petillants naturels se rade takozvanom ancestralnom metodom (methode acestrale) tako da se vino usred prve fermentacije prebacuje u boce (fermentacija se pritom prebacivanja privremeno obustavlja hlađenjem) gdje dovršava fermentaciju.

nav-repa
tomac-vinograd-pet-nat
Tomčev biodinamički vinograd crnog pinota i graševine

Rezultat su pjenušci vrlo distinktivnog karaktera, vrlo popularni kod ljubitelja prirodnih vina jer zadržavaju osebujne značajke tih vina i nastaju bez ekspedicijskog likera. Obitelj Tomac s Plešivice, uvjerljivo najbolji proizvođači pjenušaca u Hrvatskoj, upravo lansira svoj prvi Pet-nat, od graševine iz biodinamičkih vinograda.

tomac-pet-nat

Tomac petillant naturel bit će predstavljen u zagrebačkom restoranu NAV chefa Tvrtka Šakote, na za hrvatsku potpuno novom konceptu vinske večere. Šakotin tim će za pairing s Tomčevim vinima, a to će biti njihovi najbolji macerati, pripremati meni od osam do devet jela u kojima će koristiti namirnice iz biodinamičkih vrtova obitelji Tomac. Teško da se može zamisliti temeljitiji prikaz mikroterroira od večere s vinima i namirnicama s iste lokacije, proizvedene istim pristupom i filozofijom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.