Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAV Najprogresivniji hrvatski fine dining restoran otvara se idućeg tjedna

nav-tim

Chefa Tvrtka Šakotu naš je poziv u petak popodne zatekao u mirnoj vožnji Zagrebom na biciklu. Nakon što su Vlada i nacionalni Stožer civilne zaštite odlučili da restorani nakon otvaranja 11. svibnja mogu raditi i u unutarnjim prostorima, zanimalo nas je kad se otvara najprogresivniji hrvatski fine dining restoran (koji nema terasu) i hoće li postepidemijska faza nešto mijenjati u Navu. 

Kako nam je najavio Šakota, Nav se otvara idućeg tjedna u punom postavu. “Sam dan otvorenja ovisi o tome kad naši forageri i OPG-ovi s kojima surađujemo poberu sve što nam treba za meni,” kaže Šakota. Nav je, naime, jedan od rijetkih restorana u Hrvatskoj koji zbog novih mjera neće morati mijenjati gotovo ništa.

Koncept Nava, inspiriran japanskim omakase restoranima, znači relativno malo gostiju u sali (najviše dvadesetak), chef osobno poslužuje hranu, imaju jednu konobaricu i malu kuhinju od sale u potpunosti odvojenu staklom. “Mi praktički moramo prilagoditi samo sistem dezinfekcije,” kaže Šakota. Što znači da se Navov tim može u potpunosti posvetiti kuhanju. “Cijela industrija je ušla u neizvjesnu fazu i nitko ne može znati kako će stvari izgledati idućih mjeseci. Pretpostavljam da će na svjetskoj sceni doći do svojevrsnog čišćenja, ali i da će zbog toga prave vrijednosti postati vidljivije. Hrvatska je specifično tržište na kojemu će se posljedice krize vjerojatno vidjeti najesen,” kaže Šakota.

U Navu će, međutim, zadržati istu razinu kuhanja i nakon ponovnog otvaranja dizati ljestvicu. “Držimo se plana koji imamo od početka,” kaže Šakota. Pauzu tijekom karantene iskoristili su za postavljanje i uhodavanje novog laboratorija, koji je Šakota na još na početku Nava zamislio kao srce restorana, kombinaciju istraživačkog centra i sistema koji će im omogućiti nove pomake u stilu i kuhanju. “Smisao Nava je da istražuje, razvija i afirmira specifične lokalne tradicije i okuse i u tom ćemo smjeru nastaviti još intenzivnije. Tu nema kompromisa,” kaže Šakota, “Jedina promjena koju možemo napraviti jest da skratimo meni za jedno do dva jela, ali Nav će zadržati kontinuitet u pristupu, kuhanju i filozofiji.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.