Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Obitelj Tomac upravo je pobrala svoje prvo grožđe iz biodinamičkog uzgoja

“Na četiri različita položaja, ukupno tri hektara, koristili smo samo bakar i sumpor. I to se pokazalo izvanrednim za zaštitu grožđa u vinogradarski teškoj godini s puno peronospore,” rekao nam je u subotu Tomislav Tomac, očigledno zadovoljan prvim rezultatima svoje prve biodinamičke berbe.

“Mi smo još daleko od certifikata, i ne znam hoćemo li ga ikada tražiti, Biodinamički uzgoj vinograda užasno je ozbiljan proces, koji zahtijeva jako puno znanja. A to znanje u Hrvatskoj zaista ne postoji. Ja sam završio srednju agronomsku, pa Agronomski fakultet, pa vinogradarsku i vinarsku školu kod svog oca. I sada ponovo učim o stvarima o kojima sam vrlo, vrlo malo znao. Mi smo tek na početku biodinamike i zaista ne mogu predvidjeti kad ćemo i hoćemo li tražiti certifikat.” A Tomac sada uči od jednog od najboljih.

#teamtomac#harvest2019

125 Likes, 2 Comments – Tomac vinarstvo (@tomacwinery) on Instagram: “#teamtomac#harvest2019”

Obitelj Tomac angažirala je kao savjetnika talijanskog biodinamičara i enologa   Michelea Lorenzettija, poznatog po suradnji s nizom biodinamičkih vinara, uključujući Joška Gravnera. Lorenzetti savjetuje i slovensku Guerilu.

Michele Lorenzetti, 48 godišnji Rimljanin koji u Toskani proizvodi vlastito vino, bliski je suradnik Carla Nora, jednog od pionira i najistaknutijih protagonista talijanske biodimamičke scene.

Grožđe iz prve Tomčeve biodinamičke berbe završit će dijelom u pjenušcu, a dijelom u posebno označenim, single vineyard buteljkama crnog pinota i rizlinga. Prelaskom na stručni biodinamički uzgoj, Tomislav Tomac učinio je strateški iskorak za cijelu hrvatsku vinsku industriju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.